ΑΘΗΝΑ
18:24
|
06.10.2024
Ο Πρόεδρος του εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΟΗΕ από τις ΗΠΑ θα αποτύχει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσπάθεια της Ουάσινγκτον να επιβάλει μονομερώς νέες κυρώσεις χρησιμοποιώντας τον ΟΗΕ στη χώρα του θα αποτύχει, σημειώνοντας ότι ακόμη και οι σύμμαχοι των Αμερικάνων αντιτίθενται στην απόφαση.
«Η Αμερική πλησιάζει σε μια σίγουρη ήττα στην κίνηση των κυρώσεων… Αντιμετώπισε μια ήττα και αρνητική ανταπόκριση από τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στις αμερικανικές πιέσεις και το Ιράν θα δώσει μια συντριπτική απάντηση στον εκφοβισμό της Αμερικής », δήλωσε την Κυριακή ο Ιρανός ηγέτης. Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ουάσιγκτον αντέδρασαν αρνητικά στη μονομερή αυτή κίνηση δείχνει ότι «η αμερικανική πίεση στον πολιτικό και νομικό τομέα απέτυχε», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι διεθνείς κυρώσεις στο Ιράν «επιστρέφουν ταχύτατα», αλλά ακόμη και οι στενότεροι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης του 2015 (JCPOA), το οποίο εγκατέλειπε τις κυρώσεις του ΟΗΕ, με αντάλλαγμα αυστηρότερους ελέγχους στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Υπογράφηκε από την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ιράν, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από τη συμφωνία το 2018.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον υπογράφοντες του JCPOA και ως εκ τούτου δεν έχουν νομική εξουσία να “επαναφέρουν” τις κυρώσεις. Οι υπουργοί τόνισαν ότι «έχουν εργαστεί ακούραστα για τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας και παραμένουν δεσμευμένοι να το πράξουν».

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι άφησε ελάχιστα περιθώρια για διαπραγματεύσεις. Ο Πομπέο δήλωσε κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του Σαββάτου ότι κάθε έθνος που αρνείται να συμμορφωθεί με τις μονομερώς επιβληθείσες κυρώσεις θα αντιμετωπίσει «συνέπειες».

Επαναλαμβάνοντας προηγούμενα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο Ρουχανί δεσμεύθηκε ότι η Τεχεράνη «δεν θα υποχωρήσει ποτέ στις πιέσεις των ΗΠΑ» και θα δώσει μια «συντριπτική απάντηση στον εκφοβισμό της Αμερικής».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν καταρρεύσει από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία πριν από δύο χρόνια. Έκτοτε, οι αυξανόμενες εντάσεις έχουν οδηγήσει σε πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ. Η Τεχεράνη αντέδρασε με πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αρκετών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ που στέγαζαν αμερικανικά στρατεύματα.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα