ΑΘΗΝΑ
19:58
|
27.04.2024
«Δεν θα έβλαπτε εάν οι ΗΠΑ, που διεκδικούν το μονοπώλιο της αλήθειας, προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι δεν συμμετείχαν στην καταστροφή», λέει η Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πεκίνο πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη για μια αντικειμενική, αμερόληπτη και επαγγελματική έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν, σήμερα Πέμπτη κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Θα πρέπει να διεξαχθεί μια αντικειμενική, αμερόληπτη και επαγγελματική έρευνα για τα περιστατικά των εκρήξεων και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ανταποκριτή του TASS που του ζήτησε να σχολιάσει την έκκληση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τα δυτικά μέσα ενημέρωσης να εξετάσουν τις λεπτομέρειες του άρθρου του Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς, σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ στις εκρήξεις.

Ο Γουάνγκ Γουενμπίν σημείωσε ότι οι αγωγοί Nord Stream είναι μια σημαντική διεθνική υποδομή και οι εκρήξεις είχαν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και βαρύ οικολογικό αποτύπωμα.

Χθες, Τετάρτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τον ξένο Τύπο να διερευνήσει τις λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες του διακεκριμένου Αμερικανού δημοσιογράφου ο οποίος νωρίτερα μέσα από τη σελίδα του στην πλατφόρμα Sudstack κατηγόρησε τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών ότι αποκρύπτουν τα αποτελέσματα της έρευνάς του.

Στις 8 Φεβρουαρίου, ο Σέιμουρ Χερς, ο οποίος ειδικεύεται στο ερευνητικό ρεπορτάζ, δημοσίευσε άρθρο-έρευνα που, επικαλούμενο πηγές, τεκμηριώνει ότι είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί στους αγωγούς τον Ιούνιο του 2022 υπό την κάλυψη της άσκησης Baltops από δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με την υποστήριξη Νορβηγών ειδικών.

Για διεθνείς τρομοκρατικές επιθέσεις κάνει λόγο η Μόσχα

Η Ρωσία πιστεύει ότι οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream ήταν επιθέσεις διεθνών τρομοκρατών, δήλωσε ο Ιγκόρ Γκιρένκο, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, νωρίτερα την Τετάρτη.

«Χαρακτηρίζουμε το περιστατικό ως πράξη διεθνούς τρομοκρατίας που απαιτεί συνολική και ανεξάρτητη έρευνα», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. «Δεν θα έβλαπτε εάν οι ΗΠΑ, που διεκδικούν το μονοπώλιο της αλήθειας, μετατοπίζονταν από τις κούφιες κατηγορίες που απευθύνονται σε εμάς στο επίμαχο θέμα και τουλάχιστον προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι δεν συμμετείχαν στην καταστροφή των αγωγών φυσικού αερίου».

Η Ρωσική πρεσβεία επεσήμανε επίσης την «ασυγκράτητη», όπως τη χαρακτήρισε, αντίδραση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις «σε μια απολύτως λογική ερώτηση δημοσιογράφων για το πώς θα ένιωθε η κυβέρνηση σχετικά με τη συμμετοχή του ΟΗΕ στην αναζήτηση των υπευθύνων για την άνευ προηγουμένου επίθεση δολιοφθοράς στη Βαλτική Θάλασσα».

«Το ενδιαφέρον των ανταποκριτών ήταν κάτι παραπάνω από δικαιολογημένο, δεδομένης της πλήρους περιφρόνησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ -με τη σιωπηρή συναίνεση των εγχώριων ΜΜΕ- της ηχηρής έρευνας του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας.

«Η ρωσική πλευρά δεν θα επιτρέψει να υποβαθμιστεί η κατάσταση με τις εκρήξεις στις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, ειδικά δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για πολλά μη πυροδοτημένα εκρηκτικά που προφανώς έχουν παραμείνει στον πυθμένα της θάλασσας», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία σχέση με τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 και είναι έτοιμες να το επαναλάβουν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Πράις περιέγραψε τις αναφορές ότι η Ουάσιγκτον ήταν πίσω από τις εκρήξεις ως πλήρη παραπληροφόρηση.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, επέκρινε την εκδοχή που παρουσίασε ο Χερς ως «εντελώς ψευδή και προϊόν μυθοπλασίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα