ΑΘΗΝΑ
22:34
|
22.09.2024
Οι συνομιλίες, με στόχο την άμβλυνση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ξεκίνησαν έπειτα από τέσσερα χρόνια παύσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα και η Ιαπωνία ξεκίνησαν τις πρώτες επίσημες συνομιλίες τους εδώ και τέσσερα χρόνια, με Κινέζους αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχία για τη στρατιωτική συσσώρευση του Τόκιο και Ιάπωνες διπλωμάτες να στοχεύουν τους στενούς δεσμούς του Πεκίνου με τη Ρωσία και την ύποπτη χρήση αερόστατων παρακολούθησης.

Οι συνομιλίες, με στόχο την άμβλυνση της έντασης, ξεκίνησαν στην ιαπωνική πρωτεύουσα την Τετάρτη.

Έρχονται εν μέσω ανησυχιών της Ιαπωνίας ότι η Κίνα μπορεί να καταφύγει στη βία για να πάρει τον έλεγχο της Ταϊβάν στον απόηχο της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία – μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη σύγκρουση που εμπλέκει το Τόκιο και τις Ηνωμένες Πολιτείες και να διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο.

Η Ιαπωνία τον Δεκέμβριο δήλωσε ότι θα διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες τα επόμενα πέντε χρόνια στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) -συνολικά 320 δισεκατομμύρια δολάρια- για να αποτρέψει την Κίνα από το να καταφύγει σε στρατιωτική δράση. Το Τόκιο σχεδιάζει επίσης να αποκτήσει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να χτυπήσουν την ηπειρωτική Κίνα και να αποθηκεύσει άλλα πυρομαχικά απαραίτητα για τη διατήρηση μιας σύγκρουσης μαζί με τη μεγάλη δύναμη από τις ΗΠΑ που φιλοξενεί η Ιαπωνία.

Το Πεκίνο, το οποίο αύξησε τις αμυντικές δαπάνες κατά 7,1 τοις εκατό πέρυσι, ξοδεύει πάνω από τέσσερις φορές περισσότερα από την Ιαπωνία για τις ένοπλες δυνάμεις του.

Στην αρχή των συνομιλιών της Τετάρτης, ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Σαν Γουαϊντο εξέφρασε την ανησυχία του για την αλλαγή της στάσης ασφαλείας της Ιαπωνίας.

«Η κατάσταση της διεθνούς ασφάλειας έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές και βλέπουμε την επιστροφή της μονομέρειας, του προστατευτισμού και της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο υφυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης.

Προειδοποίησε επίσης για τις «αρνητικές κινήσεις» της Ιαπωνίας σε σχέση με την Ταϊβάν, «σε συμπαιγνία με δυνάμεις εκτός περιοχής».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Σιγκέο Γιαμάντα τόνισε τις ανησυχίες για την εδαφική διαμάχη των δύο γειτόνων για τα ακατοίκητα νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα γνωστά ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιάογιου στην Κίνα.

Έθεσε επίσης ζητήματα με τις πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις του Πεκίνου με τη Ρωσία και τα ύποπτα κινεζικά αερόστατα επιτήρησης που εντοπίστηκαν πάνω από τον ουρανό της Ιαπωνίας τουλάχιστον τρεις φορές από το 2019.

«Ενώ οι σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας έχουν πολλές πιθανότητες, αντιμετωπίζουμε επίσης πολλά ζητήματα και ανησυχίες», είπε ο Yamada στη Sun.

Η Κίνα έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της Ιαπωνίας σχετικά με κατασκοπευτικά μπαλόνια, χαρακτηρίζοντάς τα «αβάσιμα».

Οι ιαπωνικοί ισχυρισμοί ακολουθούν παρόμοιους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, οι οποίες κατέρριψαν ένα ύποπτο κινεζικό αερόστατο επιτήρησης τον περασμένο μήνα.

Η Ιαπωνία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδίαζε να αποσαφηνίσει τους κανόνες στρατιωτικής εμπλοκής για να επιτρέψει στα μαχητικά της να καταρρίψουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της.

Ο τελευταίος διάλογος για την ασφάλεια μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας έλαβε χώρα στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο του 2019.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Λυδία Λίθος» στην ενότητα της Αριστεράς η πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν

Κικίλιας: 14.300 στρέμματα δάσους κάηκαν φέτος

Λευκός Οίκος: Μια στρατιωτική «κλιμάκωση» δεν είναι προς το «συμφέρον» του Ισραήλ

Η Κένυα θα στείλει 600 ακόμη αστυνομικούς στην Αϊτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα