ΑΘΗΝΑ
18:23
|
27.04.2024
Έξι γερμανικά άρματα προηγούμενης γενιάς, παροπλισμένα από το 2012, στέλνει η Μαδρίτη στο Κίεβο. Τα άρματα θα χρειαστούν επισκευές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Ισπανίας πήρε την απόφαση να στείλει αρχικά έξι βαριά άρματα μάχης Leopard 2A4 στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόβλες, ενημερώνοντας τα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας στη Μαδρίτη, τονίζοντας πως δεν αποκλείεται ο αριθμός να αυξηθεί σε δεύτερη φάση αν κριθεί απαραίτητο.

Τα άρματα που έχει σκοπό να στείλει η ισπανική κυβέρνηση θα προέλθουν από τα αποθέματά της, είναι παροπλισμένα από το 2012 και θα χρειαστούν επισκευές, διευκρίνισε.

Οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν 347 άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής . Από αυτά, τα 108 είναι Leopard 2A4, παλαιότερα, και 239 είναι 2A6, πολύ πιο σύγχρονα. Ωστόσο, η Μαδρίτη δεν θέλει να στείλει στο Κίεβο τα πιο εξελιγμένα Leopard 2A6 που, όπως επεσήμανε η υπουργός, είναι απαραίτητα για την άμυνα της ίδιας της Ισπανίας.

Η Γερμανία και η Πορτογαλία έχουν αναγγείλει πως θα στείλουν στο Κίεβο 14 και 3 Leopard 2A6 αντίστοιχα. Για να σχηματιστεί τάγμα τεθωρακισμένων του ουκρανικού στρατού χρειάζονται γενικά 31 άρματα, κατά συνέπεια θα χρειαστούν άλλα 14.

Την περασμένη εβδομάδα, 55 Ουκρανοί στρατιωτικοί έφθασαν στην Ισπανία για να εκπαιδευτούν στα Leopard. Η εκπαίδευσή τους θα είναι εντατική και πιο βραχυχρόνια από ό,τι είθισται. Πρόκειται τόσο για μέλη πληρωμάτων των βαρέων αρμάτων αυτών – το καθένα έχει τέσσερα-, όσο και για τεχνικούς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την υπουργό Άμυνας, η Ισπανία έχει ήδη στείλει 54 αποστολές στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, οι οποίες περιλαμβάνουν συστήματα αεράμυνας HAWK, Mistral και Aspide, 20 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113, πέντε ναυτικά συστήματα, κέντρο άμυνας στον κυβερνοχώρο καθώς και άλλα όπλα, αμυντικά υλικά, οχήματα και πυρομαχικά.

Την ίδια ώρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντες έφτασε σήμερα στην Ουκρανία. «Θα στηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της μέχρι να επιστρέψει η ειρήνη στην Ευρώπη», υπογράμμισε σε μήνυμα που έγραψε στο Twitter, το οποίο συνόδευσε με βίντεο στο οποίο φαινόταν να κατεβαίνει από ένα τρένο στο Κίεβο, μία ημέρα πριν την πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα