ΑΘΗΝΑ
06:11
|
27.09.2024
Ο δικηγόρος της Σπύρος Παπάς άσκησε έφεση, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και η έφοδος στο γραφείο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν παράνομη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σπύρος Παππάς, υποστηρίζοντας ότι η άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού ήταν παράνομη. Η Εύα Καϊλή προφυλακίστηκε πριν από τρεις μήνες για το σκάνδαλο του Κατάργκεϊτ και βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρότατες κατηγορίες.

Ωστόσο, η προσφυγή αφορά μια παλαιότερη υπόθεση, που ήρθε στο φως μερικές μόλις ημέρες μετά από το Κατάργκεϊτ και αφορά τους μισθούς των βοηθών της στο ευρωκοινοβούλιο.

Στις 15 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και αμέσως η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ξεκίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες.

Όπως αναφέρει το Euractiv, το περιεχόμενο της έφεσης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως η έφεση υποστηρίζει ότι ο πρώτος όρος για την άρση ασυλίας ενός ευρωβουλευτού, δηλαδή να πιαστεί επ’ αυτοφώρω, δεν πληρείται δεδομένου ότι αφορούν σε υπόθεση από την περίοδο 2014-2020. Μια άλλη προϋπόθεση για την άρση της ασυλίας είναι όταν ο ύποπτος θεωρείται πιθανός να αποτρέψει τις αρχές από τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Εύας Καϊλή επιμένει ότι ούτε αυτή η προϋπόθεση πληρούνταν, δεδομένου ότι η OLAF, η μονάδα καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, είχε ήδη ερευνήσει το θέμα και η Καϊλή δεν θα μπορούσε να το εμποδίσει.

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σπύρος Παππάς, επιβεβαίωσε ότι άσκησε έφεση αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει το περιεχόμενό της μέχρι την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο.

«Η αστυνομία έκανε έφοδο στο διαμέρισμά της αφού πρώτα συνέλαβε τον πατέρα της μερικά μίλια μακριά – έξω από ένα ξενοδοχείο, με τη διαβόητη βαλίτσα που προφανώς είχε αφαιρεθεί από το διαμέρισμά της», ανέφερε ο δικηγόρος.

Όμως δικηγόρος Σπύρος Παππάς επιδιώκει να πάει την υπόθεση ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και η έφοδος στο γραφείο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν παράνομη.

Τόνισε επίσης τη «σύμπτωση» του Κατάργκεϊτ με το ζήτημα των μισθών, λέγοντας ότι το τελευταίο θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί σε επίπεδο διοίκησης εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «όπως συνέβη σε πολλές άλλες παρόμοιες καταστάσεις».

Την ίδια ώρα, με βραχιολάκι αποφυλάκιζεται ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία του Βελγίου. Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σχολίασε με δηκτικό τρόπο την χθεσινή αποφυλάκιση του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, στρέφοντας τα βέλη του κατά της βελγικής δικαιοσύνης.

Αναλυτικά η δήλωση Δημητρακόπουλου:

«Είναι προφανές ότι το ποινικοδικονομικό σύστημα του Βελγίου επιβραβεύει του εγκληματίες, που ομολογούν την ενοχή τους και λιώνει όσους μάχονται για την αθωότητα τους, περιφρονώντας θεσμικά το τεκμήριο αθωότητας, πυλώνα του νομικού ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η Εύα Καϊλή αντέχει, δεν θα ομολογήσει αδικήματα, που δεν έχει διαπράξει, θα συνεχίσει να μάχεται για την αθώωση της.

Αλήθεια πόσο νομικά οξύμωρο φαίνεται να παραμένει στην φυλακή η κ. Εύα Καϊλή, επειδή θεωρείται ότι θα καταστρέψει στοιχεία της υπόθεσης, αν αφεθεί ελεύθερη, ενώ οι πρωταγωνιστές, που αποφυλακίζονται, αν υπάρχουν αλλά αποδεικτικά μέσα… θα τα ποτίσουν για να αναπτυχθούν και μετά θα τα προσφέρουν… στις αρχές…».

 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συγκέντρωση στον Άγιο Παντελεήμονα Αθήνας για το θάνατο Πακιστανού μετανάστη

Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για το βίαιο θάνατο Πακιστανού μετανάστη στον Άγιο Παντελεήμονα

Στόχος του Ισραήλ οι άμαχοι, λέει ο πρέσβης του Λιβάνου στο Βέλγιο

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο συνομιλίας Μελόνι-Σολτς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα