ΑΘΗΝΑ
20:53
|
28.04.2024
Η πλήρης επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας θα μπορούσε να κάνει την τιμή του φυσικού αερίου «μη βιώσιμη» για την Ευρώπη, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας θα πυροδοτήσει έναν έντονο ανταγωνισμό στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου να επιστρέψουν σε «μη βιώσιμα» επίπεδα στην Ε.Ε., προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Πέρυσι, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Κίνα μειώθηκε λόγω της χαμηλότερης βιομηχανικής δραστηριότητας και της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, λόγω περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid και της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ανέφερε η έρευνα του οργανισμού.

Ταυτόχρονα, ο ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη μαζί με τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που έλαβαν οι αρχές της Ε.Ε., η άνευ προηγουμένου εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τα επαρκή αποθέματα αερίου βοήθησαν την Ε.Ε. να περάσει τον χειμώνα.

«Οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις των τιμών οδήγησαν σε μείωση κατά 13% της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν γρήγορα με πολιτικές έκτακτης ανάγκης, η βιομηχανία περιόρισε την παραγωγή και οι καταναλωτές έκλεισαν τους θερμοστάτες», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

Το LNG έγινε το κύριο υποκατάστατο του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε., αφού η χώρα μείωσε τις πωλήσεις της λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Η αξία του παγκόσμιου εμπορίου LNG έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών το 2022, διπλασιαζόμενη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στα 450 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση. Το ευρωπαϊκό μπλοκ ήταν ο κύριος μοχλός πίσω από την αύξηση της ζήτησης LNG, με αύξηση 63% στα φορτία πέρυσι.

Ο οργανισμός προειδοποιεί ότι παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες μετά την εκτόξευσή τους πέρυσι, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το 2023 καθώς η ζήτηση LNG αυξάνεται στην Ασία και συγκεκριμένα στην Κίνα, μετά την άρση των περιορισμών της στρατιγικής zero-Covid από το Πεκίνο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ζήτηση LNG της Κίνας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 10% φέτος, αλλά τονίζουν ότι οι τρέχουσες προβλέψεις είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, η εκ νέου αύξηση της ζήτησης στην ασιατική χώρα θα μπορούσε να φτάσει το 35%, εάν οι τιμές συνεχίσουν να πέφτουν και η συνολική οικονομική δραστηριότητα ανακάμψει γρήγορα.

IEA: Japan's nuclear energy reversal is very good and encouraging news

«Η Κίνα είναι το μεγάλο άγνωστο για το 2023. Εάν η παγκόσμια ζήτηση LNG επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, αυτό θα εντείνει τον ανταγωνισμό στις παγκόσμιες αγορές και αναπόφευκτα θα ωθήσει ξανά τις τιμές», δήλωσε ο διευθυντής αγορών ενέργειας και ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Κεϊσούκι Σανταμόρι. Πρόσθεσε ότι αυτό το σενάριο μαζί με το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα αποτελέσει σημαντικό ζήτημα, ιδίως για τους αγοραστές στην Ε.Ε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Αίγυπτος: Τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν κατά 50% εν μέσω εντάσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα