ΑΘΗΝΑ
08:36
|
20.09.2024
Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη προκαλεί θλίψη και αίσθηση στο εξωτερικό. Συλλυπητήρια μηνύματα καταφθάνουν συνεχώς από ξένους ηγέτες και ανώτερους αξιωματούχους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα προκάλεσε διεθνώς αίσθηση. Έτσι, πέρα από υψηλόβαθμους αξιωματούχους και επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, δηλώσεις έγιναν από πολλούς άλλους ξένους ηγέτες και αξιωματούχους.

Σοκαρισμένος και λυπημένος δήλωσε απόψε και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στέλνοντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συλλυπητήριο μήνυμα. Στο μήνυμά του εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια για τα θύματα, συμπαράσταση στις οικογένειες που πενθούν, και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Την θλίψη αλλά και την αλληλεγγύη της Γαλλίας εξέφρασε με αφορμή το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η σκέψη μου είναι στους οικείους του τραγικού δυστυχήματος» και ότι «η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων».

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Κλεμάν Μπον, εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη» του, διευκρινίζοντας ότι «επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του για την παροχή στήριξης της Γαλλίας».

«Είναι τρομερά νέα από #Zugunglück στην Ελλάδα! Θρηνούμε με τους Έλληνες φίλους μας και σκεφτόμαστε τα θύματα και τις οικογένειές τους. Σας ευχόμαστε καλή δύναμη σε αυτές τις δύσκολες ώρες» ήταν το μήνυμα του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Τηλεφώνημα από τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν, δέχθηκε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για την τραγωδία στα Τέμπη.Ο Μπλίνκεν του εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και ο Νίκος Δένδιας τον ευχαρίστησε για την συμπαράσταση.

Στη Ρώμη σε ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι «η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θέλει να εκφράσει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση της Αθήνας την βαθιά της θλίψη και συγκίνηση για το τρομερό σιδηροδρομικό ατύχημα της περασμένης νύχτας». «Από την ιταλική κυβέρνηση, θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και η ευχή να αναρρώσουν γρήγορα όλοι οι τραυματίες», καταλήγει το ανακοινωθέν.

Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρίγια Πελτζίνοβιτς Μπούριτς, δήλωσε από το Στρασβούργο «σοκαρισμένη».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρόο, δήλωσε πως «οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τους αγαπημένους τους από το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στη Λάρισα, στην Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, χαρακτηρίζοντας το πολύνεκρο συμβάν «τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα».

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, τονίζοντας πως «τα λόγια παρέχουν ελάχιστη παρηγοριά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αλλά συμπάσχουμε μαζί σας και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον ελληνικό λαό, είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια».

Τη λύπη του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εκφράζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, με ανάρτησή του στο Twitter. «Νιώθουμε τον πόνο των αγαπημένων μας γειτόνων σε μια τόσο δύσκολη ώρα για το έθνος τους και συμμετέχουμε μαζί τους στις προσευχές και στα συλλυπητήριά στις οικογένειες των θυμάτων», γράφει ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu. «Μάθαμε με λύπη πως πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν χθες βράδυ ως αποτέλεσμα σύγκρουσης τρένων στη γείτονά μας Ελλάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Επιπροσθέτως, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβίβασε τα συλλυπητήριά του προς τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, εξέφρασε συλλυπητήρια επισημαίνοντας πως η είδηση έγινε γνωστή στη Ρωσία «με βαθιά θλίψη και πόνο έγινε γνωστή στη Ρωσία η είδηση της τραγωδίας στη βόρειο Ελλάδα, όπου τη νύχτα της 1ης Μαρτίου σε σιδηροδρομικό κόμβο μεταξύ Λάρισας και Θεσσαλονίκης ως αποτέλεσμα μετωπικής σύγκρουσης επιβατικής και εμπορικής αμαξοστοιχίας βρήκαν το θάνατο περισσότεροι από τριάντα άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλές δεκάδες.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτησή του στο Τουίτερ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του γράφοντας: «Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον ελληνικό λαό για την απώλεια ζωών από τη σύγκρουση τρένων στη Βόρεια Ελλάδα. Ο λαός της Ουκρανίας συμμερίζεται τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες».

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια «στις οικογένειες που θρηνούν τους αγαπημένους τους». Σύμφωνα δε με εκπρόσωπό του στο Βατικανό ο Πάπας προσεύχεται «για όλους όσους έπληξε η τραγωδία αυτή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα