ΑΘΗΝΑ
14:35
|
27.04.2024
Η ομοσπονδιακή αρχή FDA απέρριψε το επίσημο αίτημα της Neurolink για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων-μικροκυκλωμάτων στον εγκέφαλο ανθρώπων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αξιωματούχοι της αμερικανικής ομοσπονδιακής «Αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων» ( FDA)  απέρριψαν για μία ακόμη φορά το αίτημα της εταιρίας του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ, Neuralink, για την τοποθέτηση μικροκυκλώματος επεξεργαστή (chip)στον εγκέφαλο ανθρώπων σε ρόλο «πειραματόζωου» παρά τις μεγαλεπίβολες διακηρύξεις πως έχει δημιουργήσει «επαναστατικά εγκεφαλικά εμφυτεύματα» για να θεραπεύσει παράλυση άκρων ή τυφλότητα.

Μολονότι ο ιδρυτής της εταιρίας έχει διακηρύξει τέσσερις φορές από το 2019 ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην τοποθέτηση «επαναστατικών εμφυτευμάτων», νυν και πρώην εργαζόμενοι στην Neuralink αποκάλυψαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η εταιρία επίσημα υπέβαλε σχετικό αίτημα στην αρμόδια αρχή μόλις το 2022. Η FDA φέρεται πως απέρριψε το αίτημα, κάτι που ανακοινώνεται για πρώτη φορά, μεταξύ άλλων γιατί ανησυχούν πως τα μικροσκοπικά καλώδια του εμφυτεύματος θα μπορούσαν να βρεθούν σε «λάθος» περιοχές του εγκεφάλου ενώ επισφαλής διαφάνηκε η λειτουργία της μπαταρίας λιθίου που θα εξασφάλιζε τη λειτουργία του εμφυτεύματος. Άλλος ένας λόγος που έκανε την FDA να απορρίψει το αίτημα της Neuralink αφορούσε το εάν και πώς θα μπορούσε το πειραματικό εμφύτευμα μικροκυκλώματος να αφαιρεθεί από τον εγκέφαλο δίχως να προκαλέσει τραυματισμό στους νευρώνες.

Πάντως ο ιδρυτής της Neuralink μόλις τον περασμένο Νοέμβριο είχε ισχυριστεί πως θα ξεκινήσει η πειραματική τοποθέτηση και λειτουργία εμφυτευμάτων με μικροκυκλώματα σε ανθρώπους αυτή την άνοιξη, μολονότι στις αρχές του 2022 είχε απορριφθεί το αίτημά του για την πραγματοποίηση πειραμάτων σε ανθρώπους.

Όπως ωστόσο επισημαίνει το πρακτορείο Ρόιτερς σε σημερινό, σχετικό ρεπορτάζ, «οι απορρίψεις τέτοιων αιτημάτων από την FDA δεν σημαίνουν οριστικά πως μία εταιρία δεν θα αποκτήσει έγκριση για δοκιμή (σ.σ. καινοτόμων τεχνολογιών ή φαρμάκων) σε ανθρώπους». Τονίζει επίσης πως σε μία τέτοια περίπτωση η απόρριψη ενός τέτοιου αιτήματος αναδεικνύει τις ανησυχίες ασφάλειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα