ΑΘΗΝΑ
20:38
|
20.09.2024
Δριμύ κατηγορώ του προέδρου του Μεξικού εναντίον των σχεδίων των Ρεπουμπλικανών για στρατιωτική ανάπτυξη στο Μεξικό ώστε να καταπολεμηθούν τα καρτέλ των ναρκωτικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια επιστολή που φέρεται ότι προέρχεται από το μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών που κατηγορήθηκε για την απαγωγή τεσσάρων Αμερικανών και τη δολοφονία δύο εξ αυτών, καταδικάζει τη βία και ανέφερε ότι η συμμορία παρέδωσε στις αρχές τα πέντε μέλη της που ήταν υπεύθυνα για την απαγωγή.

Η φατρία Scorpions του Καρτέλ του Κόλπου ζήτησε συγγνώμη από τους κατοίκους του Ματαμόρος όπου απήχθησαν οι Αμερικανοί, για τη Μεξικανή γυναίκα που πέθανε στη συμπλοκή του καρτέλ και τους τέσσερις Αμερικανούς και, τέλος, από τις οικογένειες τους.

«Αποφασίσαμε να παραδώσουμε όσους ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι και υπεύθυνοι στα γεγονότα, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή ενεργούσαν υπό τη δική τους λήψη αποφάσεων και την δική τους έλλειψη πειθαρχίας», αναφέρει η επιστολή, προσθέτοντας ότι αυτά τα άτομα είχαν πάει ενάντια στους κανόνες του καρτέλ, οι οποίοι περιλαμβάνουν «σεβασμό της ζωής και της ευημερίας των αθώων».

Τα καρτέλ ναρκωτικών είναι γνωστό ότι εκδίδουν ανακοινώσεις για να εκφοβίσουν τους αντιπάλους και τις αρχές, αλλά και σε στιγμές όπως αυτές καθώς προσπαθούν να εξομαλύνουν καταστάσεις μέσω των δημόσιων σχέσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εργασίες τους. Και η βία της περασμένης Παρασκευής στο Ματαμόρος ήταν κακή για τις επιχειρήσεις των καρτέλ.

Δύο από τους ανθρώπους που απήχθησαν, άνδρες ηλικίας 33 και 28 ετών, βρέθηκαν νεκροί· οι υπόλοιποι δύο, μια γυναίκα και ένας άνδρας, 33 και 38 ετών, βρέθηκαν ζωντανοί και μεταφέρθηκαν σχεδόν ακαριαία στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επέμβουν στρατιωτικά. Επικαλούμενοι την έκρηξη των θανάτων Αμερικανών από φαιντανύλη, προωθούν σχέδιο νόμου που θεωρητικά θα επιτρέψει ανάπτυξη των ένοπλων δυνάμεων στο Μεξικό για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Παράλληλα, πολιτείες ζητούν από τις ομοσπονδιακές αρχές στην Ουάσιγκτον να ανακηρύξουν τα καρτέλ των ναρκωτικών τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η ρητορική των Ρεπουμπλικανών δεν έτυχε ακριβώς θερμής υποδοχής στο Μεξικό. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο μεξικανός πρόεδρος  Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ φάνηκε να υποβαθμίζει τις απειλές των Ρεπουμπλικάνων για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα του, στις οποίες βλέπει «προπαγάνδα» προεκλογικού χαρακτήρα. Έκρινε πως για να πολεμήσουν τη μάστιγα της φαιντανύλης, οι αμερικανικές αρχές πρέπει να στραφούν στο εσωτερικό.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμία ξένη κυβέρνηση να επέμβει στο έδαφός μας, πόσο μάλλον να επέμβουν οι ένοπλες δυνάμεις μιας κυβέρνησης», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο Μεξικανός πρόεδρος καταφέρθηκε με έντονο τρόπο εναντίον Ρεπουμπλικανών που εισηγούνται την ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού στη χώρα του κι υπέδειξε από την πλευρά του στην Ουάσιγκτον να δώσει την έμφαση στη μείωση της τεράστιας ζήτησης για ναρκωτικά.

«Γιατί δεν φροντίζετε τη νεολαία σας; Γιατί δεν αντιμετωπίζετε τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνικής αποσύνθεσης; Γιατί δεν περιορίζετε τη μόνιμη αύξηση της κατανάλωσης ναρκωτικών;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος ρητορικά στους αμερικανούς πολιτικούς ο Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σχεδόν καθημερινά.

Ο πρόεδρος του Μεξικού εκφράστηκε σε ασυνήθιστα οξύ τόνο, δυο μέρες αφού οι μεξικανικές αρχές εντόπισαν τέσσερις πολίτες των ΗΠΑ σε κρησφύγετο έξω από τη Ματαμόρος, πόλη διαβόητη για την ανομία της, όπου μάχονται για την κυριαρχία αντίπαλα καρτέλ των ναρκωτικών.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ είχε επικρίνει επανειλημμένα στο παρελθόν τη στρατιωτικοποίηση της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η διακίνηση ναρκωτικών, κατηγορώντας προκατόχους του στην εξουσία πως μετέτρεψαν το Μεξικό σε «νεκροταφείο».

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, που παραμένει δημοφιλής στην πατρίδα του όπως και στη μεξικανική διασπορά στις ΗΠΑ, απείλησε να στρέψει τους λατινοαμερικάνους ψηφοφόρους εναντίον των Ρεπουμπλικανών αν δεν σταματήσουν να μιλούν περί στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του, κατά τρόπο «ανεύθυνο», που αποτελεί «προσβολή σε βάρος του λαού του Μεξικού και δείχνει έλλειψη σεβασμού για την ανεξαρτησία μας και την εθνική κυριαρχία μας».

Στο μεταξύ ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», που κηρύχθηκε το 2006, με τη στήριξη των ΗΠΑ, είχε αποτελέσματα που ήταν μάλλον τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα. Η εμπλοκή των μεξικανικών ένοπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις επιβολής του νόμου πυροδότησε κύμα βίας των καρτέλ: έκτοτε, έχουν καταγραφεί κάπου 340.000 δολοφονίες, αποδιδόμενες κατά κύριο λόγο στις συμμορίες, ενώ άλλοι 110.000 και πλέον άνθρωποι εξαφανίστηκαν, κατά τους επίσημους αριθμούς.

Όσο για τις ποσότητες των ουσιών που εισάγονται παράνομα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αυξήθηκαν αντί να μειωθούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών: Κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων

Αναστάτωση σε πτήση της Scandinavian Airlines: Ποντίκι πετάχτηκε μέσα από γεύμα επιβάτη

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα