ΑΘΗΝΑ
18:53
|
21.09.2024
Η επίθεση είχε ως στόχο να ακυρώσει τον ίδιο τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 και τη «Συμμαχία για τη Ρήξη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην ελληνική πολιτική ζωή (και όχι μόνο) η προβοκάτσια αποτελεί διαχρονική σταθερά. Όποτε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη τείνει να ξεφύγει από τα «προβλεπόμενα», παρακρατικοί, προβοκάτορες, φασιστοειδή ή απλώς ηλίθιοι επιστρατεύονται για να ταπεινώσουν, να ακυρώσουν, να αμαυρώσουν, να ενσπείρουν το φόβο.

Η επίθεση εναντίον του γραμματέα του ΜέΡΑ25 στα Εξάρχεια είναι ακριβώς αυτό. Μπορεί κανείς να συμπαθεί ή να αντιπαθεί τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ωστόσο είναι μάλλον ο μόνος επικεφαλής πολιτικού κόμματος, ο οποίος ακόμα συχνάζει ελεύθερα και χωρίς αστυνομική προστασία στα Εξάρχεια, θυμίζοντας την πραγματική φύση της περιοχής αυτής των Αθηνών, αντί αυτού που έχει επικρατήσει προς τέρψη ξένων funds, τα οποία και αγοράζουν φτηνά ιδιοκτησίες. Επιπλέον, ό,τι και αν καταλογίσει κανείς στη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών, δεν μπορεί να τον κατηγορήσει στα σοβαρά για τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοψήφισμα του 2015. (Όχι ότι αν είχε συμμετοχή, θα δικαιούνταν οι προβοκάτορες και πράκτορες που καμώνονται τους υπερασπιστές της επαναστατικής καθαρότητας, να του σπάσουν τη μύτη).

Η επίθεση εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη είχε ως στόχο να ακυρώσει τον ίδιο και τη «Συμμαχία για τη Ρήξη» (την εκλογική σύμπραξη ΜέΡΑ25, ΛΑΕ κ.ά.) σε μια φάση κατά την οποία η τελευταία φαίνεται να βρίσκεται σε άνοδο. Ο στόχος της επίθεσης ήταν η παρουσίαση μιας εικόνας απαξίωσης στα μάτια του κόσμου που τείνει προς το ΜΕΡΑ και τη ΛΑΕ. Εξ ου και πρόκειται για καθαρή προβοκάτσια, φασιστικού χαρακτήρα. Πολλά και γνωστά τα σχετικά παραδείγματα του παρελθόντος. Το έχουμε ξαναδεί το έργο.

Μάλιστα, αυτή η πράξη εναντίον του γραμματέα του ΜέΡΑ25 διόλου τυχαίως συνδυάζεται με έντονη κριτική εναντίον του από ευρω-ατλαντικά κέντρα ως προς τη στάση του στο Ουκρανικό. Η θέση περί νέου Κινήματος Αδεσμεύτων και η άρνηση ταύτισής του με την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ γέννησε ήδη αντιδράσεις από «γνωστούς-αγνώστους», του ψευτο-ριζοσπαστικού χώρου, πολλοί εκ των οποίων πρωταγωνιστούν και στα Εξάρχεια και αλλού. Το έχουμε δει τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλα κράτη, δήθεν «υπερεπαναστάτες» να στρατεύονται από την Ουάσιγκτον και με την Ουάσιγκτον (και όχι μόνο).

Μερικές συμπτώσεις δε, είναι εξόχως ενδιαφέρουσες: μόλις την προηγουμένη της επίθεσης ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ομιλητής σε εκδήλωση για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ, από κοινού με την σύζυγο του τελευταίου Στέλλα Ασάνζ. Το ίδιο το πρωί της επίθεσης γνώρισε αστραπιαία διαδικτυακή διάδοση δημοσίευμα μισοάγνωστου βρετανικού ιστότοπου, που κατηγορούσε τον Βαρουφάκη για τραμπουκισμό εναντίον του «Ρώσου αναρχικού» και της «Ουκρανής προσφύγισσας» που επιχείρησαν να δημιουργήσουν επεισόδιο σε εκδήλωση του ινστιτούτου του ΜέΡΑ25 για τον πόλεμο. (Οι ίδιοι είχαν προηγουμένως εμφανισθεί ως καλεσμένοι ομιλητές επονείδιστης εκδήλωσης του παρ’ ημίν… «φιλονατοϊκού αναρχικού χώρου»). Και επιπλέον, τις μέρες αυτές συνεδριάζει στην Αθήνα η Συντονιστική Επιτροπή του DiEM25, με συμμετέχοντες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω προβοκάτσια δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Και η καλύτερη απάντηση συνίσταται στο να πυκνώσει η «Συμμαχία για τη Ρήξη» τη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα, καταθέτοντας εναλλακτική πρόταση ανατρεπτικής διακυβέρνησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα