ΑΘΗΝΑ
15:53
|
21.09.2024
Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, σε αυτό που οι διοργανωτές λένε ότι είναι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στους δρόμους στην ιστορία της χώρας, μεταδίδει το BBC.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι οι αλλαγές – που θα περιορίσουν την εξουσία των δικαστηρίων – θα αποκαταστήσουν την ισορροπία μεταξύ των κλάδων της κυβέρνησης. Οι αντίπαλοι λένε ότι απειλούν τη δημοκρατία.

Σε μια από τις συγκεντρώσεις του Σαββάτου, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λάπιντ είπε ότι αυτή ήταν η «μεγαλύτερη κρίση του Ισραήλ».

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις ένοπλους Παλαιστίνιους κοντά στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη την Κυριακή, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Ανέφερε ότι οι ένοπλοι πυροβόλησαν κατά φυλάκιου του ισραηλινού στρατού.

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει το περιστατικό. Υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση της βίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών τους τελευταίους μήνες.

Το Σάββατο, οι διοργανωτές διαμαρτυρίας δήλωσαν ότι περίπου 500.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλο το Ισραήλ, σε αυτό που η εφημερίδα Haaretz χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της χώρας».

Περίπου 200.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο Τελ Αβίβ, πολλοί από τους οποίους έφεραν την εθνική σημαία του Ισραήλ.

Ο Ταμίρ ΓΚουιτσάμπρι, ο οποίος παρέλασε στην πόλη, είπε στο Reuters: «Δεν είναι μια δικαστική μεταρρύθμιση. Είναι μια επανάσταση που [κάνει] το Ισραήλ να περάσει σε πλήρη δικτατορία και θέλω το Ισραήλ να παραμείνει δημοκρατία για τα παιδιά μου».

Οι διαδηλωτές χειροκρότησαν τον αρχηγό της αστυνομίας Αμικάι Εσέντ καθώς περνούσε από τη συγκέντρωση. Η κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου είχε νωρίτερα επιδιώξει να απομακρύνει τον διοικητή της περιοχής – αλλά η κίνηση εμποδίστηκε από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας.

Το Σάββατο, ένα πλήθος ρεκόρ 50.000 παρέλασε στη βόρεια πόλη της Χάιφα, σε αυτή τη 10η συνεχή εβδομάδα εθνικών διαδηλώσεων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.

Μιλώντας στη νότια πόλη Μπερ Σέβα, ο κ. Λάπιντ προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση.

«Ένα κύμα τρομοκρατίας μας χτυπά, η οικονομία μας καταρρέει, τα χρήματα φεύγουν από τη χώρα. Το Ιράν μόλις χθες υπέγραψε νέα συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Αλλά το μόνο πράγμα για το οποίο νοιάζεται αυτή η κυβέρνηση είναι να συντρίψει την ισραηλινή δημοκρατία», είπε.

Οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν να δώσουν στην εκλεγμένη κυβέρνηση αποφασιστική επιρροή στην επιλογή των δικαστών και να περιορίσουν την ικανότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αποφαίνεται κατά της εκτελεστικής εξουσίας ή να καταργεί τη νομοθεσία.

Το θέμα έχει προκαλέσει βαθύ διχασμό στην ισραηλινή κοινωνία και, σημαντικά, έχει δει εφέδρους – τη ραχοκοκαλιά του στρατού του Ισραήλ – να απειλούν να αρνηθούν να χρησιμεύσουν ως τρόπος να δείξουν την αντίθεσή τους.

Την περασμένη Δευτέρα, σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου, δεκάδες έφεδροι πιλότοι μαχητικών σε μια επίλεκτη μοίρα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσαν ότι δεν θα παρουσιαστούν για εκπαίδευση. Αργότερα άλλαξαν στάση και συμφώνησαν να παρευρεθούν και να συνομιλήσουν με τους διοικητές τους.

Την Πέμπτη, διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και προσπάθησαν να σταματήσουν τον Νετανιάχου να πετάξει έξω από τη χώρα. Αργότερα απογειώθηκε για τη Ρώμη.

Η κυβέρνηση στάθηκε σταθερή μπροστά στον σάλο, υποστηρίζοντας ότι οι διαμαρτυρίες τροφοδοτούνται από πολιτικούς αντιπάλους.

Οι επικριτές λένε ότι οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήδη διασχίζουν το κοινοβούλιο, θα πολιτικοποιήσουν το δικαστικό σώμα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αυταρχική κυβέρνηση.

Ο κ. Νετανιάχου λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν τα δικαστήρια να υπερβαίνουν τις εξουσίες τους και ότι ψηφίστηκαν από το ισραηλινό κοινό στις τελευταίες εκλογές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Διεθνές Απελευθερωτικό Μέτωπο καταγγέλει την Γαλλία για άγρια βία εναντίον ιθαγενών

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από Σάββατο εώς Κυριακή πρωί λόγω εργασιών

Μιχάλης Κατρίνης: Ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα το ζωντάνεμα της επαρχίας

Ρωσία: Ανακαλύφθηκε ταφικό μνημείο από την μέση Νεολιθική περίοδο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα