ΑΘΗΝΑ
06:08
|
28.04.2024
Ο σπουδαίος κομίστας υπέστη καρδιακή προσβολή στο σπίτι του, στα 92 του χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο σπουδαίος δημιουργός Αλμπέρ Ουντερζό πέθανε σήμερα, Τρίτη 24/03, σε ηλικία 92 ετών, στο σπίτι του στο Νεγί από καρδιακή προσβολή. Όπως ανακοίνωσε πρόσωπο της οικογένειάς του: “πέθανε στο ύπνο του, από καρδιακή προσβολή που δεν είχε σχέση με τον κορονοϊό. Ήταν πολύ κουρασμένος τις τελευταίες εβδομάδες”.

Η σπουδαιότερη δημιουργία του ήταν το ‘Αστερίξ και Οβελίξ’, το εμβληματικό κόμικ που δημιούργησε μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί. Οι περιπέτειες των αδάμαστων γαλατών που παραμένουν ανυπότακτοι στα χρόνια της ρωμαϊκής ακμής αποτελούν ασταμάτητα εδώ και δεκαετίες ένα σημείο αναφοράς για την παγκόσμια κουλτούρα.

Ο Ουντερζό ανήκει στους δέκα πιο πολυμεταφρασμένους γαλλόφωνους συγγραφείς και είναι ο τρίτος πιο πολυμεταφρασμένος δημιουργός κόμικς, μετά τον Γκοσινί και τον Hergé.

Με τον Γκοσινί γνωρίστηκαν τον χειμώνα του 1951 στο Παρίσι και από πολύ νωρίς συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός κόμικ με πειρατές που δημοσιεύθηκε την επόμενη χρονιά σε ένα βελγικό περιοδικό. Το 1958 δημιουργησαν το ‘Ούμπα-πα’, τη σειρά που θεωρείται πρόδρομος του ‘Αστερίξ’ και στις 29 Οκτωβρίου του 1959, στο πρώτο τεύχος του θρυλικού πλέον περιοδικού Pilote παρουσίασαν για πρώτη φορά στο κοινό τον Αστερίξ και τον Οβελίξ.

Το πρώτο άλμπουμ του Αστερίξ κυκλοφόρησε σε μόλις 6.000 αντίτυπα το 1961, αλλά πολύ σύντομα οι πωλήσεις του τίτλου εκτοξεύτηκαν. Δύο μόλις χρόνια αργότερα, το ‘Ο Αστερίξ στους Βρετανούς’ πούλησε 600.000 αντίτυπα. Η επιτυχία της σειράς ανάγκασε τον Ουντερζό να της αφιερωθεί αποκλειστικά και να εγκατελείψει τους τίτλους στους οποίους δούλευε παράλληλα. Ο Γκοσινί όριζε την πλοκή, ο Ουντεραζό ήταν υπεύθυνος για το σκίτσο και για τις cameo εμφανίσεις διασημοτήτων στα καρέ του ‘Αστερίξ’ (σε διάφορες περιπέτειες των γαλατών έκαναν το πέρασμά τους οι Beatles, ο Κερκ Ντάγκλας, ο Σον Κόνερι, ο Ζακ Σιράκ και πολλοί άλλοι.

Μετά τον θάνατο του Γκοσινί, στις 5 Νοεμβρίου του 1977, ο Ουντερζό ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τη σειρά, γράφοντας και σχεδιάζοντας εννέα άλμπουμ. Το 2011 αποσύρθηκε οριστικά από τον κόσμο των κόμικς, το 1999 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο του διθνούς φεστιβάλ κόμικς της Ανγκουλέμ, το 2005 μπήκε στο Will Eisner Hall of Fame, ενώ από το 1985 είναι μέλος του γαλλικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα