ΑΘΗΝΑ
12:09
|
27.04.2024
Οι κοινές θαλάσσιες περιπολίες στοχεύουν στην "απαγόρευση των ναρκωτικών" και στην ασφάλεια της Γουιάνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Μέριδα, 21 Σεπτέμβρη 2020 (venezuelanalysis.com) – Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γουιάνας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν κοινές στρατιωτικές περιπολίες στα υπό αμφισβήτιση σύνορα Βενεζουέλας-Γουιάνας.

Η απόφαση αυτή έρχεται εν μέσω αυξημένης εξερεύνησης πετρελαίου στα χωρικά ύδατα της λωρίδας Εσεκουίμπο από την αμερικανική πολυεθνική Exxon Mobil, που θελει να εκμεταλλευτεί τα εκτιμώμενα 15 δισ. βαρέλια πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν εκεί πρόσφατα.

Η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι η λωρίδα αυτή, συμπεριλαμβανομένου και του υπεράκτιου μπλοκ Στάμπρουκ όπου βρέθηκε η πλειοψηφία των αποθεμάτων αυτών, αποτελεί ιστορικά μέρος του εδάφους της και καταλήφθηκε από ένα παράνομο διαιτητικό δικαστήριο το 1899. Το 1966, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ακυρώσουν την απόφαση του 1899 και να εργαστούν προς μια μεσολαβητική λύση, με την υπόθεση να βρίσκεται πλέον στο Διεθνές Νομικό Δικαστήριο.Το Καράκας έχει επανειλλειμένα επισημάνει ότι η ανάθεση συμβάσεων εξερεύνησης πετρελαίου στη Τζορτζτάουν παραβιάζει τη Συμφωνία του 1966.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που έκανε μια τριήμερη περιοδεία-αστραπη στους γείτονες της Βενεζουέλας το Σαββατοκύριακο, οι κοινές θαλάσσιες περιπολίες θα στοχεύουν στην «απαγόρευση των ναρκωτικών» και στην παροχή «μεγαλύτερης ασφάλειας» για τη Γουιάνα.

Παρότι το αντικείμενο, η φύση και η σύνθεση των περιπολιών δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά, αναμένεται ότι θα συνεργαστούν μαζί με τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που αναπτύχθηκαν με αμφιλεγόμενο τρόπο τον Απρίλιο στην Καραϊβική σε φερόμενες επιχειρήσεις «κατά των ναρκωτικών» που στοχεύουν στη Βενεζουέλα.

Πέρα από τη Γουιάνα, ο Πομπέο επισκέφθηκε επίσης το Σουρινάμ, τη Βραζιλία και την Κολομβία μεταξύ Πέμπτης και Σάββατου ως μέρος των προσπαθειών για αύξηση της πίεσης εναντίον της Βενεζουέλας.

Σε κάθε χώρα, ο πρώην διευθυντής της CIA στόχευσε κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, αναφερόμενος σε αυτόν επανειλλημένα ως “διακινητή ναρκωτικών”. Επιστρέφωντας στις ΗΠΑ, ο Πομπέο ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει κυρώσεις στο Μαδούρο, τον οποίο περιέγραψε ως τον “πρώην πρόεδρο” της Βενεζουέλας, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

“Ο Μαδούρο πρέπει να φύγει” εξήγησε ο Πομπέο από τη Γουιάνα. “Γνωρίζουμε ότι το καθεστώς Μαδούρο έχει αποδεκατίσει το λαό της Βενεζουέλας και ότι ο ίδιος ο Μαδούρο είναι κατηγορούμενος για διακήνηση ναρκωτικών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φύγει”, είπε. Η Βενεζουέλα έχει απορρίψει τις κατηγορίες περι “ναρκο-τρομοκρατίας” του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ επικριτές έχουν υποδείξει δεδομένα της αμερικανικής υπηρεσίας που δείχνουν ότι τα περισσότερα ναρκωτικά φτάνουν στις ΗΠΑ από την Κολομβία μέσω του Ειρηνικού και διαδρομών από την Κεντρική Αμερική.

Από την συνοριακή πόλη της Μπόα Νόστα, ο αμερικανός πολιτικός έδωσε τον ίδιο τόνο, υποσχόμενος την “πτώση του καθεστώτος Μαδούρο” ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστο Αραούζο αντίστοιχα υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα “εξαφανιστεί”.

Όσο βρισκόταν στη Βραζιλία, ο Πομπέο υποσχέθηκε ακόμη 348 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την περιοχή με τους Βενεζουελανούς μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων 30 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Βραζίλια.

Οι σχέσεις μεταξύ Βραζιλίας και Βενεζουέλας συνεχίζουν να δυσχερένουν τις τελευταίες βδομάδες, με τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, να κηρύσσει πριν από δύο εβδομάδες το διπλωματικό προσωπικό της Βενεζουέλας personae non gratae και να αναστέλει τις βίζες και τις άδειες ταξιδιού τους την Παρασκευή.

Η τελευταία στάση του Πομπέο ήταν η Κολομβία, οπου συνεχάρη τον Κολομβιανό πρόεδρο Ιβάν Ντούκε για την υποστήριξή του στον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο, καθώς και αυτό που ο Πομπέο περιέγραψε ως “τη δημοκρατική μετάβαση για μια κυρίαρχη Βενεζουέλα ελεύθερη από την κακή επιρροή της Κούβας, της Ρωσσίας και του Ιράν”. Από την πλευρά του ο Νούκε υποσχέθηκε να υποστηρίξει ένα “νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις (ΗΠΑ-Κολομβίας)”

Η επίσκεψη του Πομπέο στη Μπογκοτά συνέπεσε με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις “κατά των ναρκωτικών” μεταξύ των δύο χωρών. Οι ασκήσεις “Ποσειδώνας”, που έλαβαν χώρα μεταξύ Παρασκευής και Δευτέρας, είχαν επικεντρωθεί στο τμήμα του βόρειου Σούκρε του λατινοαμερικάνικου έθνους, σε μικρή απόσταση από τη Ναυτική Βάση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καρθαγένη. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε επίσης εν μέσω του τρέχοντος σκάνδαλου που προκλήθηκε από τη μη εξουσιοδοτημένη άφιξη των στρατευμάτων της Βορείου Βοηθητικής Δύναμης των ΗΠΑ (SFAB) τον Αύγουστο.

Οι αρχές της Βενεζουέλας επιτέθηκαν άμεσα στα σχόλια του Πομπέο και την παρουσία του στη Λατινική Αμερική.

“Ο Μάικ Πομπέο επιζητεί πόλεμο κατά της Βενεζουέλας, αλλά απέτυχε”, είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σε διάγγελμά του την Παρασκευη στην κρατική τηλεόραση. “Ούτε χίλιοι Μάικ Πομπέο δεν θα φέρουν το πόλεμο στη νότιο Αμερική”, πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάζα κατηγόρησε επίσης τον Πομπέο ότι έχει “μία εμμονή να κάνει εχθρούς τους λαούς της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας”.

Η περιοδεία του Πομπέο αντιμετώπισε επίσης αντιπολίτευση από απλούς πολίτες, με πολλά κόμματα, κινήματα και πολιτικούς να απορρίπτουν την παρουσία του. Μιλώντας εξ ονόματος του Εργατικού Κόμματος της Βραζιλίας, ο πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα ισχυρίστηκε ότι ο Πομπέο ήθελε να “προκαλέσει τη Βενεζουέλα”. “Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Βενεζουέλα έχει εκλεγμένο πρόεδρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εγκαταλείψουν αυτήν τη συνήθεια να θέλουν να γίνουν σερίφης όλου του κόσμου”, δήλωσε στον Τύπο την Παρασκευή.

Κριτική ήρθε επίσης και έξω από τη Λατινική Αμερική, με την Κίνα να απορρίπτει έντονα τις επιθέσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ εναντίον των επενδυτικών σχεδίων του Πεκίνου στην περιοχή.

“Συμβουλεύουμε τον κ. Πομπέο να σέβεται τα γεγονότα και την αλήθεια, να εγκαταλείψει την υπεροψία και την προκατάληψη, και να σταματήσει να διαδίδει φήμες και λασπολογίες για την Κίνα” ανέφερε μια δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου.

Πηγή: Venezuelan Analysis

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα