ΑΘΗΝΑ
10:53
|
28.04.2024
Ο Φούμιο Κισίντα είναι ο μόνος ηγέτης της ομάδας G-7 που δεν είχε έως τώρα επισκεφθεί την Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα επισκέπτεται, σήμερα Τρίτη, το Κίεβο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός φτάνει στο Κίεβο με σκοπό να εκφράσει τον σεβασμό του «στο θάρρος και την υπομονή του ουκρανικού λαού που αντιστέκεται για να υπερασπιστεί την πατρίδα του υπό την ηγεσία του Προέδρου Ζελένσκι και να δείξει την αλλληλεγγύη και ακλόνητη υποστήριξή του στην Ουκρανία ως επικεφαλής της Ιαπωνίας και πρόεδρος της ομάδας G-7».

Ο Φούμιο Κισίντα, προσθέτει το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει στην ουκρανική πρωτεύουσα, θα υπογραμμίσει «την απόλυτη απόρριψή του στη μονόπλευρη αλλαγή στο status quo στην περιοχή, που επιδιώκει η Ρωσία και θα επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του στην υπεράσπιση της διεθνούς τάξης».

Η δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας NHK έδειξε πλάνα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να επιβιβάζεται σε τρένο από την Πολωνία με προορισμό το Κίεβο, διαδρομή που είχε ακολουθήσει και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τον περασμένο μήνα κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία.

Ο Κισίντα, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στο Νέο Δελχί όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι, είναι ο μόνος ηγέτης της ομάδας G-7 που δεν είχε έως τώρα επισκεφθεί την Ουκρανία.

Το Τόκιο, ευθυγραμμιζόμενο με τις χώρες της Δύσης, επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα και προσέφερε βοήθεια στο Κίεβο. Τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 5,1 δισ. ευρώ.Έχει επίσης στείλει αμυντικό εξοπλισμό, ενώ έχει προτείνει να αναλάβει τη φιλοξενία κάποιων προσφύγων.

Ωστόσο, δεν στέλνει στρατιωτική βοήθεια, καθώς το Σύνταγμα της χώρας, που καταρτίστηκε μετά την ήττα του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποχρεώνει την Ιαπωνία να αφιερώνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στην εθνική άμυνα και μόνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα