ΑΘΗΝΑ
11:03
|
28.04.2024

«Φωτιές» στις σχέσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την Δημοκρατική Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι άναψαν οι απαξιωτικές δηλώσεις που έκανε […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Φωτιές» στις σχέσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την Δημοκρατική Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι άναψαν οι απαξιωτικές δηλώσεις που έκανε η Αμερικανίδα πολιτικός το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ άλλων και έναντι της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απευθυνόμενη στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την άρνησή του να επιβεβαιώσει ότι θα παραδώσει κανονικά την εξουσία σε περίπτωση ήττας του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη, η Πελόζι δήλωσε: «Πρέπει να του υπενθυμίσουμε: “δεν βρίσκεστε στην Βόρεια Κορέα, δεν βρίσκεστε στην Τουρκία, δεν βρίσκεστε στην Ρωσία κ. πρόεδρε. Και επίσης δεν βρίσκεστε στην Σαουδική Αραβία. Βρίσκεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είμαστε δημοκρατία».

Η αναφορά της Πελόζι στην Τουρκία χτύπησε «καμπανάκι» στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που έσπευσε να υπερασπιστεί τις «δημοκρατικές» αρχές της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέδωσε τις δηλώσεις της Πελόζι σε «σκανδαλώδη άγνοια» επειδή κατάταξε την Τουρκία στις μη δημοκρατικές χώρες τονίζοντας: «Το ανησυχητικό για την αμερικανική δημοκρατία είναι η ανάρτηση της Νάνσι Πελόζι στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεδομένης της σκανδαλώδους άγνοιάς της… Θα μάθετε να σέβεστε την βούληση του τουρκικού λαού».

Τα «δημοκρατικά» τουρκικά εντάλματα σύλληψης

Βέβαια, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Ερντογάν και της τουρκικής «δικαιοσύνης» δεν δικαιώνουν τις δηλώσεις Τσαβούσογλου αλλά αυτές της Νάνσι Πελόζι.

Μερικές ώρες μετά την αντίδραση Τσαβούσογλου, η εισαγγελία της Άγκυρας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά 82 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων μέλη του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος επειδή συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις το 2018 κατά της πολιορκίας του κουρδικού θύλακα Κομπανί στη Βόρεια Συρία από φιλότουρκους τζιχαντιστές.

Το πρόσχημα που επικαλέστηκε η εισαγγελία της Άγκυρας για την έκδοση των ενταλμάτων αφορούσε «διάφορα αιτήματα που έγιναν για να κατέβει ο κόσμος στους δρόμους και να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα