ΑΘΗΝΑ
17:15
|
30.04.2024
Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμάζει βαλίτσες για τρεις αφρικανικές χώρες επιχειρώντας να κάνει τη διαφορά απέναντι στη σθεναρή παρουσία Κίνας και Ρωσίας στην περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τους Αμερικανούς υπουργούς Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν και Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αλλά και την σύζυγο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζιλ, ήρθε η σειρά της Αμερικανίδας Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις να πραγματοποιήσει περιοδεία στην Αφρική, σε μία προσπάθεια να δηλώσει «παρούσα» στο κάδρο του έντονου ανταγωνισμού που δέχεται η εκεί αμερικανική γεωπολιτική επιρροή από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία αλλά και η Τουρκία.

Η τριήμερη περιοδεία της Κάμαλα Χάρις ξεκινά την Κυριακή, 26 Μαρτίου και ολοκληρώνεται την Πρωταπριλιά. Πρώτος της σταθμός είναι η Γκάνα στην οποία θα μείνει από τις 26 ως τις 29 Μαρτίου. Μετά θα πάει Τανζανία όπου θα μείνει από τις 29 ως τις 31 Μαρτίου με επόμενο και τελευταίο σταθμό την Ζάμπια, όπου θα μείνει μεταξύ 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου.

US VP Harris to visit Ghana, Tanzania, Zambia in push to boost Africa links  | The Citizen

Στο πλαίσιο αυτών των επισκέψεων η Κάμαλα Χάρις θα συναντήσει τους προέδρους των τριών αφρικανικών χωρών και θα ανακοινώσει σειρά ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, επιδιώκοντας παράλληλα να μεταφέρει τις «ανησυχίες» της για την τεχνολογική και οικονομική βοήθεια που παράσχει με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους η Κίνα στις χώρες της περιοχής. Θα φροντίσει επίσης να αποδοκιμάσει τους όρους δανειοδότησης της Κίνας σε αφρικανικές χώρες, (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Ζάμπια που χρειάστηκε να κάνει αναδιάρθρωση χρέους μετά από αδυναμία πληρωμής ομολόγων αξίας άνω των 42,5 εκατ. ευρώ το Νοέμβρη του 2020 εν μέσω πανδημίας) εμφανίζοντας τις ΗΠΑ σε ρόλο «αμερόληπτου» και δήθεν «πιο δίκαιου» δανειοδότη.

Η αύξηση πίεσης σε αφρικανικές χώρες από τις ΗΠΑ σε βάρος της Κίνας εντείνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και ξεκινά συνήθως με τη γνώριμη φράση «ανώνυμων» Αμερικανών αξιωματούχων σε διεθνή ΜΜΕ «οι ΗΠΑ δεν βάζουν τους εταίρους τους να διαλέξουν μεταξύ αυτών και της Κίνας αλλά…».

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι ΗΠΑ διοργάνωσαν στην Ουάσιγκτον την πρώτη σύνοδο κορυφής με δεκάδες Αφρικανούς ηγέτες για πρώτη φορά μετά από περίπου μιάμιση δεκαετία, ενώ η Κίνα πραγματοποιεί μία τουλάχιστον κάθε διετία και η Ρωσία κάθε δύο με τρία χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φον ντερ Λάιεν: «Δεν αποκλείεται» να απαγορευτεί το TikTok και στην Ε.Ε.

Αυξήθηκε και άλλο το 2023 η κερδοφορία της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα

Επίθεση Γεωργιάδη σε διαμαρτυρόμενους υγειονομικούς-«Κάφροι, ελάτε αν έχετε τα κότσια»

Κλήση της Κεραμέως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα