Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα μια σειρά διαβουλεύσεων με βουλευτές της αντιπολίτευσης, πολιτικά κόμματα και τοπικούς ηγέτες μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Μετά τις ιστορικές μαζικές διαμαρτυρίες κατά των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι οποίες αυξάνουν την επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, η Μπορν πρόκειται να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα.
Ο Μακρόν ζήτησε από την Ελιζαμπέτ Μπορν να «χτίσει μια νομοθετική πλατφόρμα» προσεγγίζοντας τους νομοθέτες στην Εθνοσυνέλευση, αφού η κυβέρνηση προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω της Εθνοσυνέλευσης χρησιμοποιώντας το άρθρο 49.3 του γαλλικού συντάγματος, το οποίο παρέχει στην εκτελεστική εξουσία το προνόμιο να εγκρίνει νομοσχέδιο χωρίς κοινοβουλευτική ψήφο.
Η τελευταία προσφυγή στο μέτρο πυροδότησε δύο ψήφους δυσπιστίας, μία εκ των οποίων η κυβέρνηση επέζησε μόνο με εννέα ψήφους – και πυροδότησε την εξοργισμένη αντίδραση των πολιτών στους δρόμους.
Το κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη εσωτερική κρίση της δεύτερης θητείας του Μακρόν, με την αστυνομία και τους διαδηλωτές να συγκρούονται τακτικά στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις.
Τα συνδικάτα της Γαλλίας κάλεσαν για άλλη μια μέρα απεργιών και διαδηλώσεων την Τρίτη 28 Μαρτίου.
Η πρωθυπουργός πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συναντήσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα που αρχίζει στις 3 Απριλίου. Δεσμεύτηκε επίσης να μην χρησιμοποιήσει τις συνταγματικές εξουσίες για την υιοθέτηση νομοθεσίας χωρίς ψηφοφορία ξανά, εκτός από τα νομοσχέδια για τον προϋπολογισμό, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Από τότε που έγινε πρωθυπουργός τον Μάιο του περασμένου έτους, ο Μπορν χρησιμοποίησε το αμφιλεγόμενο συνταγματικό άρθρο 11 φορές.
Ερωτηθείσα για τις προτεραιότητές της για τις επόμενες εβδομάδες, είπε: «Έχω δύο στόχους: να επιφέρω ηρεμία στη χώρα απέναντι σε αυτές τις εντάσεις και να επιταχύνω την παροχή απαντήσεων στις προσδοκίες του γαλλικού λαού».
Δεν είναι σαφές εάν η προσπάθεια της κυβέρνησης να χαράξει μια γραμμή κάτω από τη συνταξιοδοτική κρίση θα ηρεμήσει την πλειοψηφία του κοινού που είναι εχθρικό στη μεταρρύθμιση και οι διαδηλωτές εξοργισμένοι από την έγκριση της νομοθεσίας χωρίς τελική ψηφοφορία.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο ηγέτης του αριστερού συνασπισμού NUPES, ζήτησε την Κυριακή να αποσυρθούν οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και να φύγει η Μπορν.
Η Μαρίν Λεπέν, η ακροδεξιά ηγέτης που αμφισβήτησε τον Μακρόν στις εκλογές του 2022, είπε επίσης ότι h Μπορν «πρέπει να φύγει ή να υποχρεωθεί σε παραίτηση από τον πρόεδρο».
Η Ελιζαμπέτ Μπορν, τονίζοντας ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε τον σωστό δρόμο… Πρέπει να ηρεμήσουμε».
Αλλά είπε επίσης ότι η μεταρρύθμιση των συντάξεων θα προχωρήσει, με την επιφύλαξη έγκρισης από το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα της νομοθεσίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ελπίζουν ότι το Συμβούλιο θα αποφανθεί κατά της κυβέρνησης σχετικά με τη μεταρρύθμιση λόγω του τρόπου με τον οποίο πέρασε το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία.