Οι Βούλγαροι ψηφίζουν την Κυριακή στις πέμπτες κοινοβουλευτικές τους εκλογές μέσα σε δύο χρόνια εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας προς τις πολιτικές ελίτ που πολλοί θεωρούν απρόθυμες να αντιμετωπίσουν τις δωροδοκίες και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το Reuters.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψήφοφορία πιθανότατα θα αφήσει τη Βουλγαρία χωρίς λειτουργική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πάλι, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στην ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα και να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη από τον COVID.
Η ψηφοφορία ξεκινά στις 7 π.μ. τοπική ώρα (04:00 GMT) και τελειώνει στις 8 μ.μ.
Στην υποψηφιότητα είναι ένας συνασπισμός του κεντροδεξιού κόμματος GERB του πρώην μακροχρόνιου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, 63 ετών, και του μικρού του εταίρου της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDS), καθώς και του νεοσύστατου συνασπισμού του φιλοδυτικού We Continue το κόμμα της Αλλαγής (PP) και η μεταρρυθμιστική Δημοκρατική Βουλγαρία (DB).
«Ανεξάρτητα από το ποιο από τα δύο έρχεται πρώτο, δεν λύνει το μεγάλο ερώτημα – ποιες είναι οι προοπτικές σχηματισμού κυβέρνησης», δήλωσε η Γκενοβένα Πέτροβα της Alpha Research.
«Τα κόμματα στη Βουλγαρία είχαν τέσσερα προσωρινά κοινοβούλια για να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει πολιτική δύναμη αυτή τη στιγμή που να έχει όχι απλώς απόλυτη πλειοψηφία αλλά ένα αρκετά μεγάλο πλεονέκτημα για να καθορίσει την ατζέντα», πρόσθεσε η Πέτροβα.
Οι δύο συνασπισμοί είναι πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις, με την τελευταία της Exacta Research Group να τους δείχνει στο 26,2% και 25,6%, αντίστοιχα, και το εθνικιστικό κόμμα Revival στο 12,8%.
Περιπλέκοντας το χτίσιμο συνασπισμού είναι οι κατηγορίες πολλών από τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι ο Μπορίσοφ δεν είχε κάνει αρκετά για να σταματήσει τη διαφθορά στη χώρα κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησής του που έληξε το 2021, κάτι που ο Μπορίσοφ αρνείται.
Διακυβεύεται επίσης η στάση της Βουλγαρίας για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κάποτε σύμμαχος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η Σόφια υποστήριξε το Κίεβο από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Οι δύο συνασπισμοί στην υποψηφιότητα την Κυριακή θέλουν η Βουλγαρία να διατηρήσει τη στάση της υπέρ της Ουκρανίας, αλλά ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος κατείχε μεγάλη δύναμη σε όλη την πολιτική αστάθεια, έχει πιέσει για μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση.