ΑΘΗΝΑ
17:26
|
24.06.2026
Το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Ουγκάντα επιβάλλει τη θανατική ποινή σε ομοφυλόφιλους και την ισόβια κάθειρξη σε όσους «προωθούν» την ομοφυλοφιλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ουγκάντα, Γιουέρι Μουσέβενι, κάλεσε τους Αφρικανούς ηγέτες να απορρίψουν «την προώθηση της ομοφυλοφιλίας», προτείνοντας ότι θα υπογράψει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο κατά της LGBTQ+ κοινότητας, το οποίο ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.

Το νομοσχέδιο, το οποίο επιβάλλει τη θανατική ποινή για «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία» και ισόβια κάθειρξη για «στρατολόγηση, προώθηση και χρηματοδότηση» ομόφυλων «δραστηριοτήτων», έχει επικριθεί ευρέως διεθνώς, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα να προτρέπει τον πρόεδρο να μην να το υπογράψει.

Μιλώντας την Κυριακή, ο Μουσέβενι είπε ότι η ομοφυλοφιλία είναι «μια μεγάλη απειλή και κίνδυνος για την αναπαραγωγή της ανθρώπινης φυλής [sic]».

Τόνισε, επίσης, ότι: «Η Αφρική θα πρέπει να παρέχει το προβάδισμα για να σώσει τον κόσμο από αυτόν τον εκφυλισμό και την παρακμή, που είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνη για την ανθρωπότητα. Εάν οι άνθρωποι του αντίθετου φύλου [sic] σταματήσουν να εκτιμούν ο ένας τον άλλον, τότε πώς θα διαδοθεί η ανθρώπινη φυλή;»

Τα σχόλιά του ακολούθησαν διήμερη διακοινοβουλευτική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο του Εντέμπε με θέμα «οικογενειακές αξίες και κυριαρχία», στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και εκπρόσωποι από 22 αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ζάμπιας, της Κένυας και της Σιέρα Λεόνε. Το Κοινοβούλιο είπε ότι Βρετανοί βουλευτές παρακολούθησαν τη διάσκεψη, αλλά δεν ήταν σε θέση να τους κατονομάσει.

Ο Μουσεβένι επαίνεσε τους βουλευτές της Ουγκάντα για την ψήφιση του νομοσχεδίου κατά των ομοφυλοφίλων και υποσχέθηκε ότι «ποτέ δεν θα επιτρέψει την προώθηση και τη δημοσιοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Ουγκάντα, τονίζοντας ότι δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή».

Ένας ακτιβιστής LGBTQ+ από την Ουγκάντα, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος για τη δική του ασφάλεια, παρακολούθησε το συνέδριο μέσω του Zoom με ψευδώνυμο. «Καταστρώνουν μια αφρικανική στρατηγική για την καταπολέμηση της ομοφυλοφιλίας. Θέλουν οι κυβερνήτες τους να δεσμευτούν σε αυτό που αποκαλούσαν «αφρικανική θέση»», είπε ο ακτιβιστής.

Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο, κάλεσε συγκεκριμένα τη Ζάμπια, την Τανζανία και τη Γκάνα, τις οποίες επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, να «απορρίψουν την αμερικανική επιρροή», είπε ο ακτιβιστής.

«Καλούν τις αφρικανικές χώρες να καταπολεμήσουν τώρα σοβαρά τη διαφθορά, να είναι αυτοδύναμες και να απελευθερωθούν από τη δυτική υποστήριξη».

Η κυβέρνηση της Ουγκάντα δημοσίευσε στο Twitter αποσπάσματα ενός Κενυάτη βουλευτή, Τζορτζ Πίτερ Καλούμα, δηλώνοντας ότι «ένα άτομο που προτείνει να υπάρχουν γάμοι ομοφυλοφίλων ή σχέσεις ομοφυλοφίλων είναι ένα άτομο που επιδιώκει να εξαφανίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα από προσώπου γης».

Η κυβέρνηση έγραψε επίσης στο Twitter ότι ο Καλούμα, ο οποίος παρευρέθηκε στη διάσκεψη, είχε πει ότι πολλά αφρικανικά κράτη επεξεργάζονταν νόμους παρόμοιους με αυτόν στην Ουγκάντα, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας, της Γκάνας και του Μαλάουι.

Η Στέλλα Νιάνζι φεμινίστρια ακτιβίστρια από την Ουγκάντα που φυλακίστηκε επειδή άσκησε κριτική στον Μουσεβένι, είπε ότι καταδίκασε «τόσο τους χειριστικούς διοργανωτές όσο και τους ευκολόπιστους συμμετέχοντες στο λεγόμενο συνέδριο οικογενειακών αξιών».

Ο Νικολάς Οπίγιο, δικηγόρος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Ουγκάντα, δήλωσε: «Το κύμα ομοφοβίας και τρανσφοβίας στην Ουγκάντα και στην περιοχή, δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες της Ουγκάντα ή της Αφρικής. Είναι μια συγκαλυμμένη εκστρατεία των Αμερικανών ευαγγελιστών μέσω των τοπικών τους παραγόντων. Οι εκστρατείες τους έχουν πλέον οργανωθεί κάτω από τοπικές επαγγελματικές οντότητες, όπως χριστιανικές ομάδες δικηγόρων, κοινοβουλευτικά φόρουμ και ούτω καθεξής.

«Ο ισχυρισμός τους για τις αξίες της αφρικανικής οικογένειας είναι απλώς μια «σφυρίχτρα σκύλου», μια εκστρατεία μίσους και μια επιβολή μιας στενής χριστιανικής κοσμοθεωρίας σε όλους μας. Για άλλη μια φορά, η ομοφυλοφιλική κοινότητα της Ουγκάντα είναι στόχος αυτής της παραπληροφόρησης, του μίσους και των πολιτιστικών πολέμων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στον κλοιό καύσωνα από τις 26/6 και η Δανία

Έρευνα για τον ξαφνικό θάνατο 23χρονης στα Κουφονήσια

Το μνημόνιο ΗΠΑ-Ιράν ήταν η διακήρυξη ήττας της Αμερικής, λέει ο Γκαλιμπάφ

Γάζα: Προειδοποίηση για «σιωπηλό λιμό» λόγω μείωσης των παραδόσεων βοήθειας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα