ΑΘΗΝΑ
14:13
|
28.09.2024
Παραστρατιωτικά στρατεύματα με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο κινητοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ αυξάνοντας τον κίνδυνο σύκρουσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο στρατός του Σουδάν δήλωσε την Πέμπτη ότι η κινητοποίηση στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις μιας παραστρατιωτικής δύναμης με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο αύξησε τον κίνδυνο σύγκρουσης.

Οι κινήσεις των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) αντιπροσωπεύουν μια «σαφή παραβίαση του νόμου», δήλωσε ο στρατός σε ένα σπάνιο σχόλιο για μια συνεχιζόμενη διαμάχη που έχει εμποδίσει μια προγραμματισμένη μετάβαση στη δημοκρατία.

«Αυτές οι μετακινήσεις και οι αναπτύξεις έγιναν χωρίς τη συμφωνία της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων ή ακόμη και τον συντονισμό μαζί της», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού.

«Η συνέχισή τους θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ένταση και διχασμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανασφάλεια στη χώρα».

Η RSF είναι μια ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη που προέκυψε από πολιτοφυλακές που συμμετείχαν στη σύγκρουση στο Νταρφούρ που ξέσπασε πριν από 20 χρόνια, και έχει κατηγορηθεί για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνδέθηκε με τον στρατό για να ανατρέψει τον μακροχρόνιο ισχυρό άνδρα Ομάρ Χασάν αλ-Μπασίρ με πραξικόπημα το 2019. Στη συνέχεια, οι δύο δυνάμεις πραγματοποίησαν ένα άλλο πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021.

Ο Νταγκάλο νωστός και ως Χεμέντι είναι πλέον αναπληρωτής αρχηγός του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου του Σουδάν. Αλλά πρόσφατα αποσύρθηκε από τον στρατό και βρήκε κοινό έδαφος με μια πολιτική συμμαχία πολιτών.

Οι σχέσεις μεταξύ του στρατού και του RSF έχουν επιδεινωθεί, αναγκάζοντας την καθυστέρηση της υπογραφής μιας διεθνώς υποστηριζόμενης συμφωνίας με τα πολιτικά κόμματα για μια διετή μετάβαση από πολίτες στις εκλογές.

Κεντρικό στοιχείο της διαφωνίας του Νταγκάλο με τον στρατό είναι η απροθυμία του να ορίσει μια σαφή προθεσμία για την ενσωμάτωση των μελών του RSF στον στρατό, ανέφεραν δύο στρατιωτικές πηγές.

Ο Νταγκάλο έχει πει επανειλημμένα σε ομιλίες του ότι δεν επιθυμεί μια αντιπαράθεση με τον στρατό, μια κίνηση που θα σήμαινε παρατεταμένη ανασφάλεια σε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση και έξαρση φυλετικής βίας.

Η RSF, η οποίοα λειτουργεί βάσει ειδικού νόμου και έχει τη δική της αλυσίδα διοίκησης, ανέφερε σε προηγούμενη δήλωση ότι αναπτύσσει σε ολόκληρη τη χώρα ως μέρος των κανονικών της καθηκόντων.

Ανησυχώντας για τις προθέσεις του Νταγκάλο, ο στρατός υπό τον αρχηγό του κυβερνώντος συμβουλίου στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουράν έχει τοποθετήσει περισσότερους στρατιώτες στο Χαρτούμ σε κατάσταση συναγερμού, ανέφεραν οι στρατιωτικές πηγές.

Ο Νταγκάλο διοικεί δεκάδες χιλιάδες μαχητές στο RSF και έχει συγκεντρώσει σημαντικό ορυκτό πλούτο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Έκτακτο δελτίο καιρού: Επιδείνωση από βδομάδα με βροχές και πτώση θερμοκρασίας

Αττική: Τροχαίο δυστύχημα στον Άγιο Δημήτριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα