ΑΘΗΝΑ
08:26
|
22.11.2024
Ρωγμές στην κυβερνητική προσπάθεια για αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, με ερωτήματα για την ενίσχυση της εκλογικής του βάσης μέσα από τη φυλακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την κυβερνητική ανεπάρκεια και τις ρωγμές της γαλάζιας τακτικής για την απαγόρευση της συμμετοχής του μορφώματος Κασιδιάρη στις επικείμενες εκλογές μέσω της διαβόητης τροπολογίας Βορίδη φωτίζει άρθρο που δημοσιεύτηκε στον Guardian με τίτλο «Πολύ λίγη και πολύ αργά η απαγόρευση συμμετοχής εξτρεμιστικού κομματος στις εκλογές». Την ίδια ώρα, η Έλενα Σμιθ που υπογράφει το άρθρο επισημαίνει ότι η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας με όρους κατεπείγοντος για αποκλεισμό του κόμματος «Έλληνες» από τις εκλογές «ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει», ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην άνεση με την οποία ο καταδικασμένος σε 13,5 χρόνια κάθειρξης, Ηλίας Κασιδιάρης, αύξησε την εκλογική του βάση χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από τις φυλακές Δομοκού όπου κρατείται.

Το κείμενο μεταφράστηκε αυτούσιο από τον ιστότοπο του Guardian, όπου δημοσιεύτηκε αρχικά:

Εδώ και δύο χρόνια ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένο ηγετικό στέλεχος του διαλυμένου πλέον νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις φυλακές Δομοκού προκειμένου να απευθύνεται στους υποστηρικτές του στην κεντρική Ελλάδα.

Σε μια σειρά ομιλιών που διακρίνονται για τη ρητορική μίσους τους, ο πρώην βουλευτής καταφέρεται σε σταθερή βάση εναντίον της ανικανότητας του «διεφθαρμένου πολιτικού καθεστώτος» να κυβερνήσει τη χώρα, με τα λεγόμενά του να αποτελούν σανίδα σωτηρίας για τους 134.000 συνδρομητές του στο YouTube και τους «Έλληνες», το μικρό εθνικιστικό κόμμα που ίδρυσε λίγο πριν του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 13,5 ετών για το ρόλο του στη Χρυσή Αυγή. Και φαίνεται ότι οι προσπάθειές του αποδίδουν καρπούς.

Τριάντα μήνες αφότου το δικαστήριο έκρινε ότι η βίαιη νεοναζιστική ομάδα αποτελούσε μια εγκληματική συμμορία μεταμφιεσμένη σε πολιτική παράταξη (στοχοποιώντας μετανάστες, δολοφονώντας έναν Έλληνα ράπερ και ξεσπώντας κατά των αριστερών), η γοητεία του διάσημου για την οξυθυμία του, Ηλ. Κασιδιάρη, δεν φαίνεται να έχει ξεθωριάσει.

«Αντιθέτως, φαίνεται να έχει αυξηθεί» σύμφωνα με τον Κωστή Παπαϊωάννου, ο οποίος διευθύνει το Signal, μια ερευνητική ομάδα που μελετά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. «Του δόθηκε ακόμη και η δυνατότητα να κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές από το κελί του και ήταν πολύ αποτελεσματικός στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη συγκέντρωση υποστηρικτών από την πλευρά των νέων. Είναι ανησυχητικό. Αν αύριο διεξάγονταν γενικές εκλογές, το κόμμα του πιθανότατα θα ξεπερνούσε το όριο του 3% που χρειάζεται για να μπει στο κοινοβούλιο».

Την Τετάρτη, λιγότερο από έξι εβδομάδες πριν η Ελλάδα οδηγηθεί στις κάλπες και μόλις λίγες ώρες αφότου το Κοινοβούλιο απαγόρευσε στο κόμμα να συμμετάσχει στις εκλογές, το πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών Δομοκού συγκλήθηκε εκτάκτως στο πλαίσιο έρευνας για την παραβίαση των κανόνων της φυλακής που επιτρέπουν στον 42χρονο να έχει επαφές μόνο με στενούς συγγενείς και δικηγόρους, επικοινωνία που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη χρήση τηλεφωνικής κάρτας. Το συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει πιθανά τιμωρητικά μέτρα στις 20 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες διερωτώνται πώς ένας διαβόητος κρατούμενος σε μια φυλακή υψηλής ασφαλείας που φιλοξενεί μερικούς από τους πιο χειρότερους εγκληματίες της χώρας θα μπορούσε να παραβιάζει τόσο κατάφωρα τον κώδικα της φυλακής, αναρτώντας βίντεο στο Twitter και προεδρεύοντας ακόμη και σε συνεδριάσεις στελεχών του κόμματός του, έστω και μέσω τηλεφώνου.

Οι ενέργειες του Ηλ. Κασιδιάρη, οι οποίες ήρθαν στο φως προ διετίας, έχουν προκαλέσει σημαντική κυβερνητική αμηχανία, με την πρώην Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφία Νικολάου, να απαιτεί τον Οκτώβριο του 2021 τη διεξαγωγή έρευνας και την τιμωρία των φυλάκων, σε περίπτωση που διαπιστωνόταν ότι βοηθούσαν τον κρατούμενο. Έκτοτε, ωστόσο, η δραστηριότητα του Ηλ. Κασιδιάρη παρουσιάζει άνθιση ενώ στις αρχές του 2022 η Σ. Νικολάου αποχώρησε από την Γενική Γραμματεία.

Η ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής αργά το βράδυ της Τρίτης συμπληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο που εισήχθη τον Φεβρουάριο σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστήσει αδύνατη την υποψηφιότητα του κόμματος Κασιδιάρη, επικαλούμενη την ποινική καταδίκη του αρχηγού του, με το ακροδεξιό μόρφωμα να απαντά ανακοινώνοντας στην ηγεσία του κόμματος έναν συνταξιούχο εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου αντί του Η. Κασιδιάρη..

Η τελευταία τροπολογία, που εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του κεντροαριστερού ΠΑΣΟΚ, διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της αρχικής απαγόρευσης, καθιστώντας ακόμη και αυτό αδύνατο, αν και η τύχη του κόμματος θα κριθεί κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 5 Μαΐου. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση για ημίμετρα με μεγάλη αργοπορία μια ανάσα πριν τις εκλογές.

«Η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποξενώσει τη βάση του Κασιδιάρη. Έχει χάσει μεγάλο αριθμό υποστηρικτών ειδικά μεταξύ των δεξιών στη Βόρεια Ελλάδα και ήθελε να κρατήσει τους διαύλους ανοιχτούς» σημείωσε σχετικά ο Κ. Παπαϊωάννου, συμπληρώνοντας πως «όφειλε να έχει ενεργήσει αμέσως μετά την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε την Χρυσή Αυγή και τα μέλης της ως εγκληματική οργάνωση».

Σε ένα έθνος όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα βρισκόταν επί μακρόν εκτός νόμου, η συνταγματικότητα της απαγόρευσης έχει εγείρει έντονη ανησυχία, με την αριστερά να απέχει από την ψηφοφορία της Τρίτης υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο και θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και προς όφελος του αμετανόητου Κασιδιάρη, ο οποίος ως δεξί χέρι του αυτοαποκαλούμενου «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ηγήθηκε των διαβόητων πογκρόμ του εξτρεμιστικού κόμματος και εκπαίδευσε τα μέλη του στις πολεμικές τέχνες.

Με τη δημοτικότητα της κάποτε ανερχόμενης Νέας Δημοκρατίας να έχει πληγεί από το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη καταρρίπτοντας το αφήγημά της για αποτελεσματική διακυβέρνηση και δεδομένου ότι είναι απίθανο για κάποιο κόμμα να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, τα ποσοστά μικρότερων κομμάτων έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Σε ό,τι αφορά τη δεξιά, οι «Έλληνες» έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα από την αντισυστημική οργή στον απόηχο μιας καταστροφής που θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί.

«Αυτή τη στιγμή το ποσοστό υποστήριξης στο κόμμα Κασιδιάρη κυμαίνεται μεταξύ 4 και 4,5%» ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB, Δημήτρης Μαύρος, χαρακτηρίζοντας τον ρόλο του κόμματος δυνητικά καθοριστικό στις επερχόμενες εκλογές, ενώ προειδοποίησε ότι αν ο Άρειος Πάγος δεν επιμείνει στην απαγόρευση της συμμετοχής του, η δημοτικότητα του μορφώματος Κασιδιάρη ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Επιμέλεια κειμένου: Ροζαλία

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: «Η αρχή του τέλους ξεκίνησε»

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω επίσκεψης του Πατριάρχη

Εκδήλωση-Συζήτηση: «Γενοκτονία, Αντίσταση και Αντι-αποικιακότητα στη Μέση Ανατολή/Δυτική Ασία»

Πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα