ΑΘΗΝΑ
21:28
|
27.04.2024
Το ποσό αντιστοιχεί στο 3,7% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της ηπείρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αφρικανικές χώρες χάνουν περίπου 88,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως -ποσό που αντιστοιχεί στο 3,7% της οικονομικής παραγωγής της ηπείρου- σε παράνομες εκροές κεφαλαίων, όπως αποκάλυψε η έκθεση του ΟΗΕ για την Οικονομική Ανάπτυξη στην Αφρική που δημοσιεύθηκε χθες, Δευτέρα 28/09.

Η έκθεση του Συνεδρίου για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD) εκτιμά ότι τα ποσά που χάνονται κάθε χρόνο θα μπορούσαν ως το 2030 να καλύψουν ως και το 50% των 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζονται οι υποσαχάριες αφρικανικές χώρες σε έργα υποδομής για την προσαρμογή τους στις κλιματικές αλλαγές.

“Οι παράνομες χρηματικές ροές στερούν από την Αφρική και τους Αφρικανούς την προοπτική για μια καλύτερη ζωή και υποβαθμίζουν την αξιοπιστία των θεσμών σε ολόκληρη την ήπειρο”, σχολίασε ο γενικός γραμματέας του UNCTAD, Μουκίσα Κιτούγι.

Ο UNCTAD καλεί τις κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη σε συνεργασία για μεγαλύτερη δαφάνεια στις υποθέσεις διεθνούς φοροδιαφυγής και ζητά από τα αφρικανικά κράτη να περιορίσουν άμεσα το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής που προκαλεί αιμορραγία στις τοπικές οικονομίες. Προτρέπει, επίσης, το Αφρικανικό Φορολογικό Φόρουμ να λειτουργήσει ως πλατφόρμα συνεργασίας και κοινής δράσης των χωρών ολόκληρης της ηπείρου.

Η παράνομη εκροή κεφαλαίων και οι τεράστιες απώλειες εισοδήματος λόγω φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής αποτελούν εδώ και δεκαετίες ανοιχτές πληγές για τα αφρικανικά κράτη, που σύμφωνα με την έκθεση του UNCTAD απώλεσαν φορολογικά έσοδα περίπου 9,6 δισεκατομμύριων δολαρίων από ποσά που δηλώθηκαν σε φορολογικούς παραδείσους.

Έστω κι έτσι, βασική συνιστώσα της παράνομης εκροής κεφαλαίων από την Αφρική συνεχίζουν να αποτελούν οι παράνομες χρηματοοικονομικές ροές που σχετίζονται με την εξαγωγή εξορυκτικών εμπορευμάτων (40 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015).

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του UNCTAD, οι κυβερνήσεις των χωρών που εμφανίζουν υψηλές απώλειες φορολογικών εισοδημάτων, επενδύουν κατά μέσο όρο 25% λιγότερο στον τομέα της υγείας και 58% στην εκπαίδευση των πολιτών τους.

Με πληροφορίες από Euractiv.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα