ΑΘΗΝΑ
17:56
|
19.09.2024
Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στο Σουδάν, μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, με τις παγκόσμιες δυνάμεις να καλούν σε άμεση παύση των εχθροπραξιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στο Σουδάν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, καθώς σφοδρές μάχες ξέσπασαν στην Χαρτούμ μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών δυνάμεων, με τις παγκόσμιες δυνάμεις να καλούν τις αντιμαχόμενες πλευρές σε άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera.

Σύμφωνα με την Ένωση Σουδανών Γιατρών 56 άμαχοι έχουν σκοτωθείκαι 595 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες μεταξύ του στρατού και των αντιμαχόμενων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) το Σάββατο, ενώ τα πυρά στην πόλη Χαρτούμ, τη γειτονική πόλη Ομντουρμάν και την κοντινή Μπαχρί συνεχίστηκαν και νωρίς την Κυριακή, με σύννεφα καπνού να υψώνονται πάνω από την πρωτεύουσα.

Οι δύο πλευρές ανταγωνίζονται για την εξουσία, καθώς οι πολιτικές παρατάξεις διαπραγματεύονται τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021. Οι εντάσεις οφείλονται στη διαφωνία μεταξύ του στρατού, υπό τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν (Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan), και των RSF, υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο (Mohamed Hamdan Degalo), σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η παραστρατιωτική δύναμη θα πρέπει να ενσωματωθεί στις ένοπλες δυνάμεις και ποια αρχή θα πρέπει να επιβλέπει αυτή τη διαδικασία.

Έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών απηύθυναν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση καταδικάζοντας την κλιμάκωση. 

«Προτρέπω τον στρατηγό  Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο να λάβουν ενεργά μέτρα για την άμβλυνση των εντάσεων και τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων των αμάχων. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις που υποστηρίζουν τις δημοκρατικές φιλοδοξίες του σουδανικού λαού» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συμπληρώνοντας ότι σε επικοινωνία του με τους ομολόγους του σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οι τρεις χώρες «συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο» να τερματιστούν οι μάχες στο Σουδάν.

Η Κίνα εξέφρασε επίσης την ανησυχία της, με το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο να καλεί όλες τις πλευρές στο Σουδάν να σταματήσουν τα πυρά για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Δύο Έλληνες τραυματίες και μεγάλη ανησυχία ελλείψει πρεσβείας

Έντονη ανησυχία για τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν στη χώρα εγείρει η κατάσταση  δεδομένου ότι στο Σουδάν δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα ο σταθμός του OPEN, δύο Έλληνες ηλικίας 55 και 42 ετών βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο. 

«Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή. Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις,  να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις  και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική αρχή στο Σουδάν και αρμόδια είναι η ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Σερ Τζαμπατζής ο Κιρ Στάρμερ, λένε στη Βρετανία, μετά τα ακριβά δώρα ενόψει λιτότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα