ΑΘΗΝΑ
22:15
|
27.04.2024
Μήνυμα στενότερης αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ απέστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μήνυμα που αναδεικνύει τη στενή αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ σε θέματα εθνικής ασφάλεις απέστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην διμερή Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας τονίζοντας πως “η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για στενότερη συνεργασία σε θέματα εθνικής ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών μας για τις επόμενες δεκαετίες».

“Είμαστε επίσης ευγνώμονες για τη δέσμευση της Ελλάδας, ενός ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ, απέναντι στη ναυτική μας παρουσία στον κόλπο της Σούδας, στο νησί της Κρήτης»,υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος έδωσε έμφαση στην εταιρική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, μέσω της οποίας προωθούνται τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο μερών στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Επίσης υπογράμμισε τους ιστορικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς δεσμούς των δύο χωρών.

“Οι μεγάλοι στοχαστές της αρχαίας Ελλάδας έδωσαν πνοή στην αμερικανική αναζήτηση για ελευθερία και μια δημοκρατία που θα στηριζόταν στη θεμελιώδη αλήθεια ότι οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα, τα οποία δεν μπορεί να τους αρνηθεί κανείς. Δεκαετίες αργότερα, οι ίδιες αξίες που θεμελίωσαν την Επανάστασή μας ενέπνευσαν τον λαό της Ελλάδας να αναζητήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Αναγνωρίζοντας την ομοιότητα μεταξύ του αγώνα των Ελλήνων για την ίδρυση μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης και του δικού τους, πολλοί Αμερικανοί υποστήριζαν την ελληνική ανεξαρτησία, σφυρηλατώντας έναν άθραυστο δεσμό μεταξύ των δύο χωρών μας”, σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τέλος, υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου εκτιμώντας ότι θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτιστικής και επιστημονικής συνεργασίας των δύο χωρών.

«Όπως σημειώθηκε στον Δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας, εκτιμάται ότι 3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ελληνική καταγωγή. Επομένως, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για να οικοδομήσουμε σταθερά θεσμικά θεμέλια που να ενθαρρύνουν την βαθιά εκτίμηση των κοινών μας δεσμών. Για το σκοπό αυτό, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε δημιουργήσει το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Μελλοντικών Ηγετών, το οποίο αναπτύσσει περαιτέρω την εκπαιδευτική, πολιτιστική και επιστημονική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα