ΑΘΗΝΑ
04:57
|
20.09.2024
Η UOC περιέγραψε την ενέργεια ως διάρρηξη, καθώς η συνοδευόμενη από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς επιτροπή έσπασε κλειδαριές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένταση προέκυψε σήμερα στο μοναστήρι της Λαύρας του Κιέβου-Πετσέρσκ στην ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να προχωρήσει τις διαδικασίες κατάσχεσης της περιουσίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC). Ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και πιστών που εναντιώθηκαν στις ενέργειες της κυβέρνησης.

Μια επιτροπή επιφορτισμένη με την καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης του μοναστηριού για λογαριασμό της ουκρανικής κυβέρνησης έφτασε στις εγκαταστάσεις της μονής το πρωί συνοδευόμενη από αστυνομικούς, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι υπάλληλοι ενδιαφέρθηκαν για τρία συγκεκριμένα κτίρια. Σφράγισαν εσωτερικές πόρτες και κλείδωσαν τα μεταλλικά ρολά στις εισόδους.

Η UOC περιέγραψε την ενέργεια ως διάρρηξη, καθώς η επιτροπή έσπασε κλειδαριές για να μπει. Κατήγγειλε, επιπλέον, ότι η αστυνομία αρνήθηκε να σταματήσει την «παράνομη ενέργεια». Υποστηρικτές της εκκλησίας που ήταν παρόντες διαμαρτυρήθηκαν και αστυνομικοί οπλισμένοι με αυτόματα όπλα στάλθηκαν για ενίσχυση.

Η σύγκρουση που ακολούθησε περιελάμβανε θυμωμένες φωνές και κάποιο σπρώξιμο και από τις δύο πλευρές, αλλά όχι μεγάλη βία, σύμφωνα με πλάνα από τη σκηνή. Μια υποστηρίκτρια της UOC φέρεται να γρονθοκοπήθηκε στο στήθος. Πιστοί της UOC κατάφεραν να σπάσουν ένα από τα ρολά και να μπουν στο κτίριο. Κάποιοι από αυτούς και ένας ιερέας φέρονται να κλείστηκαν από την αστυνομία μέσα σε ένα παρεκκλήσι για αρκετή ώρα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού κατέκρινε τους υποστηρικτές της UOC για «σαφή παραβίαση της δημόσιας τάξης». Ισχυρίστηκε ότι οι επιθεωρητές βρήκαν το ακίνητο σε κατάσταση παραμέλησης, με τους κανονισμούς πυρασφάλειας να μην τηρούνται.

Η αντιπαράθεση για το αρχαίο μοναστήρι ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν το υπουργείο ακύρωσε τη μίσθωση του ακινήτου από την UOC και διέταξε τους μοναχούς που ζούσαν σε αυτό να το εκκενώσουν. Ο υπουργός Πολιτισμού, Αλεξάντρ Τκατσένκο κατέστησε σαφές ότι οι κληρικοί θα μπορούσαν να παραμείνουν μόνο εάν αυτομολούσαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) που υποστηρίζεται από το Κίεβο.

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε να συναντηθεί με το συμβούλιο των επισκόπων της UOC για την επίλυση της σύγκρουσης. Ο Μητροπολίτης Πάβελ, ο ηγούμενος του μοναστηριού, μίλησε για προσωπική ευθύνη του Ουκρανού ηγέτη για την καταστολή. Κατά συνέπεια, συνελήφθη για υποτιθέμενη υποκίνηση μίσους και «δικαίωση και άρνηση της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τκατσένκο διόρισε νέο διευθυντή στο μουσείο του μοναστηριού τον Μαξίμ Οσταπένκο. Ο Οσταπένκο είναι ιστορικός με ισχυρούς δεσμούς με Ουκρανούς εθνικιστές παραστρατιωτικούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα