ΑΘΗΝΑ
19:16
|
28.04.2024
Να τιμωρηθούν οι ένοχοι των επιθέσεων αυτοκτονίας, ανήμερα του Πάσχα, που άφησαν πίσω τους 270 νεκρούς ζήτησαν οι διαδηλωτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες κάτοικοι της Σρι Λάνκα πραγματοποίησαν διαδήλωση στην μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, Κολόμπο, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων της Κυριακής του Πάσχα του 2019 που άφησαν πίσω τους 269 νεκρούς.

Χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων καθολικών κληρικών, παρατάχθηκαν για μια σιωπηλή διαμαρτυρία και στις δύο πλευρές του κεντρικού δρόμου που συνδέει το Κολόμπο με το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποκαλύψει ποιοι ήταν οι πραγματικοί δράστες πίσω από τις επιθέσεις αυτοκτονίας σε τρεις εκκλησίες – δύο καθολικές και μία προτεσταντική – κατηγορώντας την ότι δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για να αποδώσει δικαιοσύνη για τα θύματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Οι δύο τοπικές μουσουλμανικές ομάδες που κατηγορήθηκαν για τις επιθέσεις, είχαν ορκιστεί σύμφωνα με τις αρχές πίστη στον ISIS και πραγματοποίησαν έξι συνολικά επιθέσεις αυτοκτονίας, με στόχο πιστούς στις λειτουργίες του Πάσχα στους τρεις ναούς, αλλά και σε τρία δημοφιλή ξενοδοχεία με αποτέλεσμα τον θάνατο 42 τουριστών από 14 χώρες.

Οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε δεκάδες άτομα που φέρεται να έλαβαν εκπαιδεύτηκαν και να εξοπλίστηκαν από τις δύο τοπικές μουσουλμανικές ομάδες, κανείς όμως δεν έχει καταδικαστεί μέχρι σήμερα.

Η Καθολική Εκκλησία στη Σρι Λάνκα άσκησε κριτική στην έρευνα για τις βομβιστικές επιθέσεις, με τους επικεφαλής της να έχουν επανειλημμένα επικρίνει τις προηγούμενες αλλά και την σημερινή κυβέρνηση για την αποτυχία τους να φέρουν τους ενόχους στη δικαιοσύνη.

Η πολιτική σύγκρουση μεταξύ του τότε προέδρου της χώρας Μαϊθριπάλα Σιρισένα και του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της χώρας, Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε κατηγορήθηκε για την αποτυχία των αρχών να ενεργήσουν σχετικά με πληροφορίες που είχαν λάβει για ενδεχόμενα χτυπήματα πριν τις επιθέσεις.

Τον Ιανουάριο, το ανώτατο δικαστήριο της Σρι Λάνκα έκρινε ότι η αδράνεια του Σιρισένα και τεσσάρων άλλων οδήγησε στις βομβιστικές επιθέσεις και τους διέταξε να καταβάλουν αποζημίωση για παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε επίσης τον πρώην πρόεδρο να καταβάλει 273.300 δολάρια από τα προσωπικά του κεφάλαια. Διέταξε επίσης τον αρχηγό της αστυνομίας, δύο κορυφαίους αξιωματούχους πληροφοριών και τον γραμματέα του υπουργείου Άμυνας εκείνη την εποχή να πληρώσουν συνολικά 574.000 δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα