ΑΘΗΝΑ
11:16
|
23.09.2024
Η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας μεταφέρθηκε απόψε και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν απόψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που προεδρεύει αυτό το μήνα η Ρωσία η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης απαίτησε την απελευθέρωση Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς που είναι ανταποκριτής της εφημερίδας Wall Street Journal, στη συνεδρίαση με θέμα την «πολυμέρεια» και την ιδρυτική Χάρτα του ΟΗΕ.

«Σας καλώ, τώρα, να απελευθερώσετε αμέσως τον Πολ Γουίλαν και τον Έβαν Γκέρσκοβιτς. Να αφήσετε ελεύθερους τον Πολ και τον Έβαν να επιστρέψουν σπίτια τους. Να τερματίσετε αυτήν τη βάρβαρη πρακτική μια για πάντα», δήλωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, καταγγέλλοντας τη Μόσχα ότι τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινα πιόνια», «ένα πολιτικό, διαπραγματευτικό χαρτί».

«Η χρήση ανθρώπων ως πιόνια είναι μια στρατηγική χαμηλού επιπέδου. Αυτές δεν είναι ενέργειες μιας υπεύθυνης χώρας. Και ενώ η Ρωσία παίζει πολιτικά παιχνίδια, άνθρωποι υποφέρουν», πρόσθεσε, δείχνοντας στους παρευρισκόμενους στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας την Ελίζαμπεθ Γουίλαν, αδελφή του Πολ, πρώην πεζοναύτη που κρατείται από το 2018 και έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία.

«Θέλω ο υπουργός Λαβρόφ να την κοιτάξει στα μάτια και να τη δει να υποφέρει. Θέλω να δείτε πώς είναι όταν σου λείπει ο αδερφός σου εδώ και τέσσερα χρόνια. Να ξέρεις ότι είναι σε φυλακή, σε μια ρωσική αποικία κρατουμένων, μόνο και μόνο για να μπορείτε εσείς να το χρησιμοποιείτε αυτό για τους σκοπούς σας», συνέχισε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Νωρίτερα είχε κάνει δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους η αδελφή του δημοσιογράφου Πολ Γουίλαν, Ελίζαμπεθ Γουίλαν.

Η απάντηση του Λαβρόφ

Παίρνοντας το λόγο, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στα περίπου 80 χρόνια ύπαρξης του ΟΗΕ και τις προσπάθειες για τήρηση διεθνούς δικαίου και αποφάσεων αλλά και στη σημερινή κατάσταση κατακερματισμού του διεθνούς εμπορίου και τη μετατροπή του ΔΝΤ σε πολεμικό όπλο των ΗΠΑ σε μία απελπισμένη προσπάθεια συμμόρφωσης άλλων χωρών με την αμερικανική ατζέντα.

Κατηγόρησε δυτικές χώρες πως εργαλειοποιούν διεθνείς οργανισμούς για τα συμφέροντά τους και επιβάλλουν κυρώσεις με δυσμενείς διεθνείς επιπτώσεις.

Πριν την τοποθέτηση της Αμερικανίδας διπλωμάτισσας για κατ’ επιλογήν (αλά καρτ) «ευαισθησίες» σε θέματα Τύπου, ο Ρώσος υπουργός κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως δεν έδωσαν βίζα σε διαπιστευμένους Ρώσους δημοσιογράφους που θα τον συνόδευαν στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τις ανάγκες της συνόδου. Κατήγγειλε την πρακτική αυτή «ανόητη» που εκθέτει «την πραγματική αξία των λόγων της Ουάσιγκτον για την προστασία της ελευθερίας του λόγου και την πρόσβαση στις πληροφορίες».

«Βεβαίως κατάλαβα πόσο κακή φήμη έχουν οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας σε τέτοια πράγματα αλλά ήμουν βέβαιος πως αυτή τη φορά λόγω και της προσοχής που προκαλεί η κακή συμπεριφορά τους θα ήταν διαφορετικοί. Όμως έσφαλλα» τόνισε.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση των ΗΠΑ για υποκρισία λέγοντας πως προσπάθησε να δείξει στη Μόσχα πως τάχα «μέχρι το τελευταίο λεπτό» θα είχε διευθετήσει το ζήτημα για τις βίζες των Ρώσων διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δίχως βεβαίως κανένα αποτέλεσμα. Ο ίδιος προειδοποίησε με ανάλογα αντίποινα.

Η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την 1η Απρίλη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυτόνομο μουσουλμανικό κρατίδιο στο κέντρο των Τιράνων ιδρύει ο Ράμα

Η Κίνα προτρέπει τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ισραήλ

Συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ για τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά

Γεροβασίλη: Δεν θα είμαι υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα