ΑΘΗΝΑ
15:13
|
07.11.2024
Ο Παραγουανός συντηρητικός οικονομολόγος Σαντιάγο Πένια, 44 ετών, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της χώρας την Κυριακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παραγουανός συντηρητικός οικονομολόγος Σαντιάγο Πένια, 44 ετών, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της χώρας την Κυριακή, σφίγγοντας τον πολιτικό έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος Κολοράντο στη χώρα και εκτονώνοντας τους φόβους για το τέλος των διπλωματικών δεσμών με την Ταϊβάν, μεταδίδει το Reuters.

Ο Πένια, ο οποίος έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις μακροχρόνιες σχέσεις της Παραγουάης με την Ταϊβάν, είχε το 42,7% των ψήφων με καταμετρημένο το 99,9% των ψηφοδελτίων, ένα προβάδισμα άνω των 15 μονάδων έναντι του κεντροαριστερού αντιπάλου Εφρέν Αλέγκρε, ο οποίος έχει υποστηρίξει την αλλαγή πίστης στην Κίνα.

«Σας ευχαριστώ για αυτή τη νίκη στο Κολοράντο, σας ευχαριστώ για αυτή τη νίκη της Παραγουάης», είπε ο Πένα σε μια ομιλία του. Ο Αλέγκρε αναγνώρισε το αποτέλεσμα. Ο σημερινός πρόεδρος Μάριο Άμπντο συνεχάρη τον Πένα ως «εκλεγμένο πρόεδρο», όπως και οι ηγέτες της Βραζιλίας και της Αργεντινής.

Οι υποψήφιοι του Κολοράντο και του δεξιού κόμματος είχαν επίσης υψηλές επιδόσεις στις εκλογές του Κογκρέσου και στις φυλές των κυβερνητών, με ορισμένες επαρχίες να καταγράφουν μια ιστορική πλειοψηφία του Κολοράντο έναντι των αντιπάλων της αντιπολίτευσης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αφήνει τον Πένια αντιμέτωπο με μια πρόκληση να αναζωογονήσει την αγροτική οικονομία της Παραγουάης, να συρρικνώσει ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα και να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες πιέσεις από τους παραγωγούς σόγιας και βοείου κρέατος να εγκαταλείψουν την Ταϊβάν υπέρ της Κίνας και των τεράστιων αγορών της.

«Έχουμε πολλά να κάνουμε, μετά τα τελευταία χρόνια οικονομικής στασιμότητας, δημοσιονομικού ελλείμματος, το καθήκον που μας περιμένει δεν είναι για ένα άτομο ή για ένα κόμμα», είπε ο Πένια στη νικητήρια ομιλία του, καλώντας για «ενότητα και συναίνεση».

Υπογραμμίζει επίσης την κυριαρχία του Κόμματος του Κολοράντο, το οποίο έχει κυβερνήσει για όλα τα πέντε από τα τελευταία 75 χρόνια και έχει μια σκληρή μηχανή εκστρατείας, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια ορισμένων ψηφοφόρων για την επιβράδυνση της οικονομίας και τους ισχυρισμούς διαφθοράς.

«Μια φορά ένα Κολοράντο πάντα Κολοράντο», είπε ο Γιουτζένιο Σεντούριον, 65 ετών, καθώς ψήφισε την Κυριακή στο τοπικό του εκλογικό κέντρο στην περιοχή Jara, Asuncion.

Ο ξηρός καιρός βοήθησε στην προσέλευση των ψηφοφόρων, είπαν οι αναλυτές, με ουρές για να ψηφίσουν πολύ αφότου τα εκλογικά τμήματα επρόκειτο να κλείσουν επίσημα στις 4 μ.μ. (2000 GMT).

«Όλη την ημέρα παρατηρήσαμε υψηλά επίπεδα συμμετοχής», δήλωσε ένας παρατηρητής για την εκλογική αποστολή του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS).

«ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ»

Δεν ήταν όλοι οι ψηφοφόροι ευχαριστημένοι, ωστόσο, κάτι που αντανακλάται σε ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο μερίδιο για τον λαϊκιστή Παραγουάγιο Κούβα, ο οποίος είχε σχεδόν 23% των ψήφων στην τρίτη θέση, αντικατοπτρίζοντας την ευρύτερη υποστήριξη των υποψηφίων κατά του κατεστημένου στη Λατινική Αμερική.

«Ανησυχώ για την εγκληματικότητα. Όλοι οι υποψήφιοι είναι ίδιοι για μένα», είπε η 34χρονη μητέρα τριών παιδιών, Μαρία Χοσέ Ρόδας, καθώς ένα λεωφορείο με ψηφοφόρους έφτασε στο εκλογικό τμήμα του κέντρου της πόλης. «Τίποτα δεν θα αλλάξει».

Στο σχολείο Mariscal Francisco Solano López στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν, η Ραμόνα Οντόνε ήταν από τις πρώτες στη σειρά που ψήφισε και ήλπιζε για μια νέα κατεύθυνση.

«Κοιτάξτε όλους τους νέους που συμμετέχουν – αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι θέλουν αλλαγή», δήλωσε στο Reuters η 79χρονη συνταξιούχος δασκάλα. «Αυτοί χρειάζονται δουλειές και εγώ χρειάζομαι καλύτερη σύνταξη».

Το Κόμμα του Κολοράντο κυριαρχεί στην πολιτική στην μεσόγεια χώρα της Νότιας Αμερικής από τη δεκαετία του 1950. Αλλά η δημοτικότητά του έχει πληγεί από την επιβράδυνση της οικονομίας και τους ισχυρισμούς για δωροδοκίες.

Η συσσώρευση των εκλογών κυριαρχήθηκε από την οικονομία, τις καταγγελίες για διαφθορά και τις απόψεις των υποψηφίων για την Ταϊβάν. Η Παραγουάη είναι ένα από τα μόλις 13 έθνη που διατηρεί επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με το δημοκρατικά διοικούμενο νησί που η Κίνα θεωρεί έδαφός της.

Ο πρεσβευτής της Ταϊβάν στην Ασουνσιόν προσέφερε τα συγχαρητήριά του στον Πένα εκ μέρους της προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν.

«Με βάση κοινές αξίες όπως η δημοκρατία και η ελευθερία και η παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο χωρών, η χώρα μας θα συνεχίσει να εμβαθύνει τη συνεργασία και τις ανταλλαγές με τη νέα κυβέρνηση της Παραγουάης», ανέφερε το υπουργείο.

Ο Αλέγκρε είχε επικρίνει αυτούς τους δεσμούς, οι οποίοι δυσκόλεψαν την πώληση σόγιας και βοείου κρέατος στην Κίνα, έναν σημαντικό παγκόσμιο αγοραστή. Ο Πένια είχε πει ότι θα διατηρήσει τους δεσμούς με την Ταϊβάν.

Ο Αλέγκρε προειδοποίησε την Κυριακή για αναφορές για παρεμπόδιση των ψηφοφόρων στο βόρειο τμήμα της χώρας και είπε ότι δεν θα «ενδώσει» στις προσπάθειες να αποτραπεί η συμμετοχή των πολιτών.

Η Φιορέλα Μορένο, 23 ετών, που πουλάει παγωτά, ένιωσε ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν πρόσφερε ελπίδα στη γενιά της.

«Δεν ήθελα να ψηφίσω, νιώθω ότι όλα είναι σε παρακμή», είπε. «Αλλά το να μην ψηφίσω με κάνει μέρος του προβλήματος».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Η Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη είναι υπόθεση όλων μας»-Εκδήλωση και συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Ο Νοέμβρης, Νοέμβρης και οι φωτιές, φωτιές

Σάντερς σε Δημοκρατικούς: Εγκαταλείψατε την εργατική τάξη κι αυτή σας γύρισε την πλάτη

Safe Youth: Από Δευτέρα 11 Νοεμβρίου ξεκινά η λειτουργία του panic button για τους νέους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα