ΑΘΗΝΑ
05:57
|
28.04.2024

“Μακρά” αναμένεται η νύχτα σε ό,τι αφορά τη σύνοδο ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες καθώς ο τρόπος αντιμετώπισης των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας έναντι Αθήνας […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Μακρά” αναμένεται η νύχτα σε ό,τι αφορά τη σύνοδο ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες καθώς ο τρόπος αντιμετώπισης των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας έναντι Αθήνας και Λευκωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλούν έντονες τριβές και διαφωνίες.

Οι αντιπαραθέσεις αυτές ανάγκασαν σε τετραμερή συνάντηση των ηγετών Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κ.Μητσοτάκη και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη καθώς προηγουμένως η ελληνική πλευρά φέρεται πως απέρριψε το πρώτο προσχέδιο που είχε προωθηθεί (με ζέση από τη γερμανική προεδρία της ΕΕ). Ο βασικός λόγος ήταν πως δεν υπήρχε ούτε μία προσχηματική αναφορά, για τα μάτια του κόσμου, έστω εν είδει “καταγγελίας” της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και οι ηγέτες της ΕΕ θα μπουν για το δείπνο όπου θα συζητηθεί ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ούτε και το δεύτερο προσχέδιο δεν είναι κοντά στα ελληνικά αιτήματα, οπότε όλα προδικάζουν μια μακρά νύχτα διαβουλεύσεων.

Νωρίτερα, ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την απόρριψη του πρώτου προσχεδίου από την Αθήνα μιλώντας στο ελληνικό CNN. Όπως είπε το πρώτο κείμενο δεν ικανοποίησε την ελληνική πλευρά για αυτό το απέρριψε. Πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά ζήτησε “σαφείς αναφορές για την Τουρκία” και την υιοθέτηση ενός μηχανισμού κυρώσεων σε περίπτωση συνέχισης των τουρκικών προκλητικών κινήσεων στην Α.Μεσόγειο.

Ενδεικτικό των παζαριών είναι,μεταξύ άλλων, το γεγονός πως αν και δεν προβλεπόταν τελικά τέθηκε πρώτο επί τάπητος το ζήτημα της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο. Αίσθηση επίσης φαίνεται πως προκάλεσε το γεγονός παρέμβασης του Κύπριου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την ομιλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Α. Μέρκελ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα