Συμφωνία που αναμένεται να επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ασφαλή διέλευση των αμάχων, υπέγραψαν την Πέμπτη το βράδυ, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν ακόμη σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, όπως δήλωσαν Αμερικανοί διπλωμάτες.
Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συμμετέχει στις συνομιλίες ανέφερε πως εκπρόσωποι του στρατού και των παραστρατιωτικών, που ενεπλάκησαν σε πόλεμο πριν από σχεδόν έναν μήνα, υπέγραψαν στη Σαουδική Αραβία «δήλωση με την οποία δεσμεύονται να προστατεύουν τους αμάχους» και να επιτρέπουν την ασφαλή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Στη βάση της συμφωνίας αναμένεται να ξεκινήσουν επίσης οι εργασίες για την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, να αποσυρθούν οι δυνάμεις και των δύο πλευρών από νοσοκομεία και κλινικές, και να γίνει σεβαστή η ταφή των νεκρών.
Ωστόσο, πάντα κατά τους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, το να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός αποδεικνύεται πιο δύσκολο εγχείρημα καθώς οι δύο πλευρές «απέχουν ακόμη πολύ». Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν μολαταύτα την ελπίδα πως η υπογραφή της πρώτης αυτής συμφωνίας θα δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις.
Οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», έμειναν ανεφάρμοστες.
Την ίδια ώρα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) προειδοποίησε την Τετάρτη ότι έως και 2,5 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να γλιστρήσουν στο φάσμα της πείνας στη χώρα ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, αυξάνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε 19 εκατομμύρια.
Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι έχουν πλέον εκτοπιστεί εσωτερικά λόγω των μαχών που ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου και άλλοι 150.000 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ανέφεραν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα.