ΑΘΗΝΑ
02:42
|
28.04.2024
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει νόμο για την καταπολέμηση του “ισλαμιστικού αυτονομισμού”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει έναν προτεινόμενο νόμο για την καταπολέμηση του “ισλαμιστικού αυτονομισμού” αργότερα φέτος, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα σε μια χώρα που συνδέεται στενά με την έννοια του κοσμικού κράτους.

Σε μια αναμενόμενη ομιλία στην περιοχή του Παρισιού, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε λεπτομερώς σχέδια για έναν νόμο για την καταπολέμηση αυτού που χαρακτηρίζει ως εύνοια υπέρ της θρησκευτικής νομοθεσίας έναντι των δημοκρατικών, κοσμικών αξιών της Γαλλίας – μια στάση που αποκαλεί “αυτονομισμό”.

Ο Μακρόν χαρακτήρισε το Ισλάμ ως «θρησκεία που βρίσκεται σε κρίση σε όλο τον κόσμο σήμερα”, καθώς εστίασε την κεντρική του ομιλία στη μάχη ενάντια στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό στη Γαλλία. “Το Ισλάμ στη Γαλλία πρέπει να απαλλαγεί από την ξένη επιρροή”, είπε, προσθέτοντας: “Ας μην πέσουμε στην παγίδα που έχει τοποθετηθεί από (…) εξτρεμιστές, που στοχεύουν να στιγματίσουν όλους τους μουσουλμάνους”.

Ο Μακρόν είπε ότι ο προτεινόμενος νόμος θα στοχεύει να διασφαλίσει ότι η δημόσια ζωή στη Γαλλία αντικατοπτρίζει τις αξίες του laïcité, ή του κοσμικού κράτους, μια νομική αρχή του 1905 που διαχωρίζει την εκκλησία και το κράτος και επιβάλλει την ουδετερότητα της Γαλλίας στη θρησκεία.

“Όταν κάνουμε πίσω, κάνουν μπροστά”, συμπλήρωσε ο Γάλλος ηγέτης, αναφερόμενος στους ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Πηγές: France 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα