ΑΘΗΝΑ
18:30
|
20.09.2024
Ο ίδιος ο επιχειρηματίας φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη σύλληψη του Έλληνα επιχειρηματία και επιστήμονα Δρ. Νικόλαου Μπογονικολού στη Νέα Υόρκη προέβησαν στις 9 Μαΐου οι αρχές των ΗΠΑ με την κατηγορία πως συνωμότησε για να αποκτήσει η Ρωσία στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης.

H υπόθεση της σύλληψής του που έγινε γνωστή με καθυστέρηση μίας βδομάδας μετά από την δημοσιοποίηση απόφασης του εισαγγελέα Μπρέον Πις, ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μπρούκλιν, που άσκησε σε βάρος του Έλληνα συλληφθέντα ποινικές διώξεις.

Όπως ισχυρίζονται οι αμερικανικές αρχές, ο επιχειρηματίας φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες ενώ ο ίδιος και οι εταιρίες του φέρεται πως είχαν «διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς».

Σε ανακοίνωση του εισαγγελέα Μπρέον Πρις ο Δρ. Μπογονικολός κατηγορείται πως «μπορεί να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην κβαντική πληροφορική και στις πυρηνικές δοκιμές για να προωθήσει τις προσπάθειες αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης της Ρωσίας».

Στην υπόθεση αναφέρθηκε αργότερα και ο αξιωματούχος του τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι οι κατηγορίες δείχνουν τη δέσμευση του υπουργείου να αποτρέψει το ενδεχόμενο να περιέλθει ευαίσθητη τεχνολογία στα χέρια ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν.

Ποιος είναι ο Δρ. Μπογονικολός

Ο Δρ. Μπογονικολός είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ομίλου εταιρειών Άρατος (www.aratos.io). Έχει πτυχίο στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Ελλάδα, MSc στην Κυβερνητική και διδακτορική διατριβή στο Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Kharkov στην Ουκρανία.

Από το 1987, είναι Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και μέτοχος διαφόρων επιχειρηματικών φορέων που σχετίζονται με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής (Blockchain, AI, IoT), τις Τεχνολογίες Διαστήματος, την Εσωτερική Ασφάλεια, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, τη Συμβουλευτική Καινοτομίας και Επιχειρησιακής Ανάπτυξη σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Έχει ηγηθεί κι έχει διευθύνει διάφορα έργα στους τομείς της επιχειρηματικής βοήθειας, της εσωτερικής ασφάλειας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας πληροφοριών, του διαστήματος, της κατάρτισης και της περιφερειακής ανάπτυξης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ευρώπη με συνολικό προϋπολογισμό έργων άνω του 1 δις €.

Είναι επίσης Ανώτερος Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολλών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Έχει εμπειρία ανάπτυξης επιχειρήσεων κι έχει συνάψει επιχειρηματικές συμφωνίες σε περισσότερες από 40 χώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα