ΑΘΗΝΑ
15:50
|
27.04.2024

Έκθεση του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) διαπιστώνει μια συστηματική και απάνθρωπη δίωξη ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην Αίγυπτο με τις δυνάμεις ασφαλείας και της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκθεση του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) διαπιστώνει μια συστηματική και απάνθρωπη δίωξη ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην Αίγυπτο με τις δυνάμεις ασφαλείας και της αστυνομίας να χρησιμοποιούν ακόμα και διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών για να παγιδεύσουν τα θύματά τους.

Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι η αστυνομία έχει εντολές να “καθαρίσει τους δρόμους” από την κοινότητα ΛΟΤΑΚΙ+ , ενώ άτομα που έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί στις φυλακές καταγγέλλουν ότι υπόκεινται σε βασανιστήρια.  
 
Η HRW υποστηρίζει ότι η αστυνομία δημιουργεί ψεύτικα, πλαστά προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές γνωριμιών όπως το Grindr για να κλείνει συναντήσεις με ομοφυλόφιλους, λεσβίες και τρανς άτομα. Στη συνέχεια τους συλλαμβάνει αυθαίρετα, χωρίς καμία αφορμή. Επιπλέον χωρίς καμία δικαιοδοσία η αιγυπτιακή αστυνομία κατηγορείται ότι κατάσχει τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων και τα σαρώνει για να βρει κάτι επιλήψιμο ώστε να ασκήσει διώξεις.

Ο Γιάσερ, 27 ετών ομοφυλόφιλος, δήλωσε στην οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι συνελήφθη στο κέντρο της Γκίζας μετά από μια σύντομη συνάντηση που είχε με έναν άνδρα με τον οποίο νωρίτερα συνομιλούσαν στο Grindr. “Όταν επέστρεψαν με την έκθεση της αστυνομίας διαπίστωσα ότι αυτός που είχα γνωρίσει στην εφαρμογή ήταν αστυνομικός. Με χτυπούσαν και με έβριζαν μέχρι να υπογράψω κάτι έγγραφα που έλεγαν ότι επιδίδομαι σε ακόλαστες πράξεις και ότι το κάνω δημοσίως για να ικανοποιήσω τις αφύσικες ορμές και επιθυμίες μου”.

Η οργάνωση HRW έκανε συνεντεύξεις με 15 άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που πέρασαν από τα κρατητήρια της Αιγύπτου. Και οι 15 δήλωσαν ότι οι αστυνομικοί τους υπέβαλαν σε σωματική και ψυχολογική βία.

Η 20χρονη ακτιβίστρια και τρανς γυναίκα Μαλάκ ελ-Κασίφ δήλωσε ότι τη συνέλαβαν και την έκλεισαν σε ένα κελί στο μέγεθος ενός καταψύκτη επειδή συμμετείχε σε μια διαδήλωση τον Μάρτιο του 2019. Πρόσθεσε ότι την ανέκριναν για την ιδιωτική της ζωή, για την επέμβαση αλλαγής φύλου και τις σχέσεις της με άλλους ακτιβιστές. Ένας 28χρονος τρανς άνδρας κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής του τον εξανάγκασαν στα επονομαζόμενα “τεστ παρθενίας”.

Η νομοθεσία στην Αίγυπτο δεν ποινικοποιεί ρητά την ομοφυλοφιλία, αλλά τιμωρεί όσα άτομα ενθαρρύνουν “ανήθικες” πράξεις που δεν ταιριάζουν με τον αιγυπτιακό πολιτισμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα