ΑΘΗΝΑ
23:25
|
27.04.2024
Στο Όσλο έφτασε το αμερικανικό USS Gerald R. Ford, το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου για κοινές ασκήσεις με τις νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το αμερικανικό USS Gerald R. Ford, κατέπλευσε στο Όσλο σήμερα Τετάρτη, στην πρώτη επίσκεψή το στη χώρα, σε μια επίδειξη δύναμης του ΝΑΤΟ σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στην περιοχή λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Το γιγαντιαίο πλοίο εισήλθε στο φιόρδ της νορβηγικής πρωτεύουσας συνοδευόμενο από ένα ταχύπλοο με ένοπλους στρατιώτες, ενώ οι νορβηγικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι όλα τα σκάφη πρέπει να μείνουν μισό χιλιόμετρο μακριά και έχουν επιβάλει επίσης ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την περιοχή όπου βρισκόταν το αεροπλανοφόρο.

Το πλοίο θα παραμείνει στο Όσλο έως την Τρίτη και στη συνέχεια θα συμμετέχει σε εκπαιδευτικές ασκήσεις από κοινού με τις νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις κατά μήκος των ακτών της χώρας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο νορβηγικός στρατός.

«Αυτή η επίσκεψη αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα της στενής διμερούς σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Νορβηγίας και ένα σήμα για την αξιοπιστία της συλλογικής άμυνας και αποτροπής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Νορβηγικού Μεικτού Στρατηγείου, του επιχειρησιακού κέντρου διοίκησης του στρατού.

Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το αεροπλανοφόρο θα πλεύσει βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, με τις στρατιωτικές αρχές να μην απαντούν για την περιοχή που θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις.

Η ρωσική πρεσβεία στο Όσλο καταδίκασε την επίσκεψη του αεροπλανοφόρου στη Νορβηγία. «Δεν υπάρχουν ζητήματα στον αρκτικό βορρά που να απαιτούν στρατιωτική λύση, ούτε θέματα στα οποία απαιτείται εξωτερική παρέμβαση», ανέφερε η πρεσβεία σε ανάρτησή της στο Facebook.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο Όσλο παραδέχεται ότι η Ρωσία δεν αποτελεί άμεση στρατιωτική απειλή για τη Νορβηγία, τέτοιες επιδείξεις ισχύος φαίνονται παράλογες και επιβλαβείς», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα