ΑΘΗΝΑ
05:01
|
28.04.2024
Προς το τέλος της δεκαετίας και εάν...το ξεπάγωμα τριετιών και οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λόγια του αέρα φαίνεται πως θα μείνουν οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ξεπάγωμα των τριετιών και αύξησης του κατώτατου μισθού λόγω της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν της ΕΕ και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν τη διάλυση της βουλής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις εαρινές προβλέψεις της η Κομισιόν για την Ελλάδα δεν βλέπει μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% που θα άνοιγε έστω μία σοβαρή κουβέντα για ξεπάγωμα των τριετιών. Αντίθετα βλέπει αργή μείωση της ανεργίας που θα φθάσει στο 11,8% ως το 2024.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν παρέπεμπε το «ξεπάγωμα» των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα στο μακρινό 2027. Συγκεκριμένα, εκτιμούσε ότι  η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% το 2023 και να αποκλιμακωθεί σε 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026.

Επιπλέον, στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για το ποσοστό της ανεργίας το 2023 είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 12,7%. Επομένως, όταν η κυβέρνηση τάζει ξεπάγωμα τριετιών και αυξήσεις στους μισθούς πονηρά σκεπτόμενη αποσιωπά ότι εάν αυτό κάποτε γίνει, δε θα γίνει παρά μόνον στο τέλος της επόμενης τετραετούς θητείας της νέας κυβέρνησης, όποιοι κόμμα και εάν κερδίσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ακόμη και αν ξεπαγώσουν οι τριετίες, οι αυξήσεις 10% ανά τριετία, θα αρχίσουν να μετρούν από εκείνη τη χρονική περίοδο και όχι αναδρομικά από το 2012 που «πάγωσαν».

Έτσι, εάν έχουμε έναν μισθωτό με προϋπηρεσία 3 ετών την 1η Ιανουαρίου 2012 και  προσαύξηση 10% στο μισθό του, αν δεν είχαν παγώσει οι τριετίες θα έπρεπε να πάρει  επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2015, κλείνοντας δηλαδή  6 χρόνια δουλειάς και επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2018 όταν έκλεισε 9 χρόνια προϋπηρεσίας, δηλαδή, συνολικά αύξηση της τάξης του 30% (10% από την πρώτη τριετία και +20% από τις δύο επόμενες).

Συνεπώς, ζήσε  Μάη μου να φας τριφύλλι…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα