Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, εισερχόμενη έτσι σε ύφεση, σύμφωνα με επικαιρομένα στοιχεία της ομσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% για το τρίμηνο, όταν προσαρμόστηκε για τις τιμές και τις ημερολογιακές επιπτώσεις, έδειξαν τα στοιχεία. Αυτό ακολουθεί μια πτώση 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.
Μια προκαταρκτική εκτίμηση είχε δείξει ότι το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το πρώτο τρίμηνο και η Γερμανία παρακάμπτει την ύφεση.
Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στην αρχή του έτους, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αντικατοπτρίστηκε στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% σε τρίμηνο, μετά από προσαρμογές τιμών, εποχικών και ημερολογιακών προσαρμογών.
Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι, ενώ οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και οι κατασκευές αυξήθηκαν στην αρχή του έτους, αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς οι υψηλότερες τιμές ανάγκασαν τα νοικοκυριά να περιορίσουν την κατανάλωση.
«Η γερμανική οικονομία υπέστη πράγματι αυτό που φοβόμασταν»
«Χρειάστηκαν μερικές στατιστικές αναθεωρήσεις, αλλά στο τέλος της ημέρας, η γερμανική οικονομία υπέστη πράγματι αυτόν τον χειμώνα αυτό που φοβόμασταν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι: έπεσε σε τεχνική ύφεση», δήλωσε, όπως αναφέρει ο Guardian, ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής μακροοικονομικής στην ολλανδική τράπεζα ING.
Ο Μπρζέσκι είπε ότι η συνολική πτώση του ΑΕΠ «δεν αποτελεί το χειρότερο σενάριο σοβαρής ύφεσης, αλλά πτώση σχεδόν 1% από το περασμένο καλοκαίρι. Ο ζεστός χειμωνιάτικος καιρός, η ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας, με τη βοήθεια του κινεζικού ανοίγματος και της καλυτέρευσης των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, δεν ήταν αρκετά για να βγάλουν την οικονομία από την ζώνη κινδύνου ύφεσης», πρόσθεσε.
Ο οικονομολόγος προειδοποίησε ότι η πτώση της αγοραστικής δύναμης, οι αναιμικότερες παραγγελίες του βιομηχανικού τομέα, η αύξηση των επιτοκίων, καθώς και η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, πιθανότατα θα οδηγήσουν τη Γερμανική οικονομία σε μειωμένη δραστηριότητα τους επόμενους μήνες.
«Πέρα από αυτούς τους κυκλικούς παράγοντες, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η δημογραφική αλλαγή και η τρέχουσα ενεργειακή μετάβαση θα επιβαρύνουν δομικά τη γερμανική οικονομία τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Μπρζέσκι.
Διάψευση για τον Σολτς
Συζητώντας τον Ιανουάριο τις επιπτώσεις της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, απέκλειε την πιθανότητα μιας ύφεσης.
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτό δεν θα συμβεί, το να μπούμε σε ύφεση», δήλωνε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Δείξαμε ότι είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση».