ΑΘΗΝΑ
06:56
|
22.09.2024
Μέχρι τώρα, όλοι οι Κινέζοι αστροναύτες που στάλθηκαν στο διάστημα ήταν μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα θα στείλει τον πρώτο της πολιτικό αστροναύτη στο διάστημα ως μέρος μιας αποστολής με πλήρωμα στον διαστημικό σταθμό Τιανγκονγκ την Τρίτη, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο Γκούι Χαϊτσάο, ειδικός στο ωφέλιμο φορτίο, θα απογειωθεί από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρου Jiuquan στη βορειοδυτική Κίνα την Τρίτη στις 9:31 π.μ. τοπική ώρα (01:31 GMT), ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Επανδρωμένος Διαστημικός Οργανισμός της Κίνας.

Μέχρι τώρα, όλοι οι Κινέζοι αστροναύτες που στάλθηκαν στο διάστημα ήταν μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Ένας εκπρόσωπος της διαστημικής υπηρεσίας είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Γκούι Χαϊτσάο, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του Πεκίνου, «θα είναι κυρίως υπεύθυνος για τη λειτουργία σε τροχιά πειραματικών ωφέλιμων φορτίων διαστημικής επιστήμης».

Ο διοικητής της αποστολής της Τρίτης είναι ο Τζινγκ Χαϊπό– στο τέταρτο ταξίδι του στο διάστημα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης – ενώ το τρίτο μέλος του πληρώματος είναι ο μηχανικός Ζου Γιανγκζού.

Η Κίνα, η οποία σχεδιάζει να προσγειώσει αστροναύτες στη Σελήνη έως το 2030, έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στο στρατιωτικό διαστημικό της πρόγραμμα, προσπαθώντας να φτάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία μετά από χρόνια καθυστερημένης αντιστοίχισης των ορόσημών τους.

Ολοκλήρωσε την κατασκευή του τρίτου και μόνιμου διαστημικού σταθμού της, τον Τιανγκόνγκ, πέρυσι. Το τελευταίο δομοστοιχείο του Τιανγκόνγκ σε σχήμα Τ – το όνομα του οποίου σημαίνει «ουράνιο παλάτι» – προσδέθηκε με επιτυχία στη δομή του πυρήνα τον Νοέμβριο.

Ο σταθμός μεταφέρει έναν αριθμό τεμαχίων επιστημονικού εξοπλισμού αιχμής, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, συμπεριλαμβανομένου του «πρώτου στον κόσμο σύστημα ψυχρού ατομικού ρολογιού που βασίζεται στο διάστημα».

Ο Τιανγκόντκ αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλή τροχιά της Γης σε απόσταση μεταξύ 400 και 450 χιλιομέτρων (250 και 280 μίλια) πάνω από τον πλανήτη για τουλάχιστον 10 χρόνια – πραγματοποιώντας τη φιλοδοξία να διατηρήσει μια μακροπρόθεσμη ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα.

Θα στελεχώνεται συνεχώς από περιστρεφόμενες ομάδες τριών αστροναυτών, οι οποίοι θα διεξάγουν επιστημονικά πειράματα και θα βοηθούν στη δοκιμή νέων τεχνολογιών.

Ενώ η Κίνα δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον Τιανγκόνγκ για παγκόσμια συνεργασία στην κλίμακα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, το Πεκίνο δήλωσε ότι είναι ανοιχτό σε ξένη συνεργασία.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο εκτεταμένη θα είναι αυτή η συνεργασία.

Η Κίνα έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2011, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν στη NASA να εμπλακεί με τη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έξι χρόνια χωρίς τον Ζακ: No Zackie, no peace

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Διεθνές Απελευθερωτικό Μέτωπο καταγγέλει την Γαλλία για άγρια βία εναντίον ιθαγενών

CERN: Ανακοινώνει μαζικές απολύσεις Ρώσων επιστημόνων-Ακυρώνονται άδειες παραμονής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα