Η εβδομάδα των Νόμπελ ξεκίνησε σήμερα με την απονομή του βραβείου Ιατρικής/Φυσιολογίας. Πρόκειται για το 111ο Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας, που απονέμεται από το 1901.
The Nobel Assembly is now in session to decide this year’s #NobelPrize in Physiology or Medicine.
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2020
Who will be awarded the 2020 Medicine Prize? Find out today.
See the live coverage @nobelprize from 11:30 CEST.
Photo: Yanan Li pic.twitter.com/Jtx1pCgCPn
Έτσι, με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής τιμήθηκαν από κοινού ο Βρετανός Μάικλ Χόουτον και οι Αμερικανοί Χάρβεϊ Άλτερ και Τσαρλς Ράις για “την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C”.
Οι τρεις επιστήμονες επιβραβεύονται για την “αποφασιστική συμβολή” τους στον αγώνα για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας, ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που προκαλεί κίρρωση και καρκίνο του ήπατος”, ανακοίνωσε η επιτροπή απονομής των Νόμπελ.
“Το βραβείο Νόμπελ αυτής της χρονιάς απονέμεται σε τρεις επιστήμονες για την αποφασιστική συμβολή τους στον αγώνα εναντίον της ηπατίτιδας στο αίμα, ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που προκαλεί κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Η ανακάλυψη της ηπατίτιδας C αποκάλυψε την αιτία των περιπτώσεων χρόνιας ηπατίτιδας και έτσι κατέστησαν δυνατά αιματολογικά τεστ και νέα φάρμακα που έσωσαν εκατομμύρια ζωές” αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.
Σημειώνεται ότι το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.
Με τα Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας συνολικά μέχρι σήμερα έχουν τιμηθεί 219 επιστήμονες, εκ των οποίων ο νεότερος ήταν 32 ετών (το 1923) και ο γηραιότερος 87 ετών (το 1966).
Μόνο 12 γυναίκες έχουν βραβευθεί με Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας και από αυτές μόνο μία ήταν εκείνη που δεν το μοιράστηκε με άλλους συναδέλφους της.
Η πιο διάσημη περίπτωση επιφανούς επιστήμονα που δεν πήρε το Νόμπελ Ιατρικής, παρότι προτάθηκε για αυτό 32 φορές, είναι του Αυστριακού “πατέρα” της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ.
Τελικά, η επιτροπή απονομής των Νόμπελ αποφάσισε ότι πλέον δεν θα εξέταζε άλλη υποψηφιότητα του Φρόιντ, με το σκεπτικό ότι το έργο του δεν είχε αποδεδειγμένη επιστημονική αξία.