ΑΘΗΝΑ
16:14
|
28.04.2024
Η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία την απόσυρση του Yavuz.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρείς μέρες  μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Άγκυρα αποσύρει το γεωτρύπανο “Yavuz” από την κυπριακή ΑΟΖ. Η εξέλιξη προκάλεσε έκπληξη στην Λευκωσία, καθώς πραγματοποιήθηεκ πριν ακόμα λήξει η NAVTEX που είχε εκδώσει η Άγκυρα για τις δραστηριότητες του Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Ωστόσο, το ερευνητικό πλοίο “Barbaros” παραμένει στην περιοχή και συνεχίζει τις σεισμογραφικές έρευνες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Το “Barbaros” εξακολουθεί να πλεέι κοντά στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το “Yavuz” σήκωσε χθες το απόγευμα άγκυρα και άρχισε την αποχώρησή του από το τεμάχιο 6 όπου βρισκόταν από τον περασμένο Απρίλιο και πλέον είναι στα ανοιχτά των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Η Λευκωσία, εκφράζοντας επιφυλάξεις σχετικά με τις τουρκικές προθέσεις στην περιοχή, αποτιμά θετικά την αποχώρηση του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου.

Σε δηλώσεις του λίγες ώρες μετά την αιφνίδια αποχώρηση του Yavuz, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σημείωσε πως αν και πρόκειται για ενέργεια που συμβάλλει στην οικοδόμηση θετικού κλίματος, η Λευκωσία διατηρεί τις επιφυλάξεις της, αφού η κυπριακή κυβέρνηση δεν γνωρίζει ούτε τους λόγους της αποχώρησης, ούτε αν αυτή έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Ο κ. Κούσιος υπενθύμισε ακόμη πως το ερευνητικό σκάφος “Barbaros” εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές απειλές για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. 

Σύμφωνα με αξιόπιστες διπλωματικές πηγές, η εξέλιξη αυτή  φαίνεται ότι συνδέεται με την πρωτοβουλία που έλαβε η Γερμανίδα Καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ  στις Βρυξέλλες κατά τις εργασίες του  πρόσφατου ευρωπαϊκού συμβουλίου Κορυφής για την  αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία την απόσυρση του Yavuz ως αντιστάθμισμα για τη μη επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πέραν της αποχώρησης των “Yavuz” και “Barbaros” από την κυπριακή ΑΟΖ, η Μέρκελ φέρεται να αναμένει από τουρκικής πλευράς και τη μη ανανέωση της τουρκικής navtex για τις παράνομες έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου “Barbaros” στο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κύπρου, η οποία λήγει στις 18 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, το σκάφος παραμένει στην περιοχή ενώ εκ δια μέτρου αντίθετη φαίνεται να είναι η πορεία που θα ακολουθήσει το “Oruc Reis”.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποχωρήσει από το λιμάνι της Αττάλειας και κατευθύνεται προς την Κρήτη. Οι ειδήσεις από την γείτονα αναφέρουν μόνο ότι το σκάφος είναι έτοιμο καθώς έγιναν οι εργασίες συντήρησης,  ανανεώθηκε το προσωπικό και αναμένει πλέον να του ανατεθεί νέα αποστολή.

Μία ακόμη είδηση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι το γεωτρητικό σκάφος Kanuni θα πλεύσει προς τον Εύξεινο πόντο όπου φαίνεται ότι η Άγκυρα θα μεταθέσει το κέντρο ενδιαφέροντος υποστηρίζοντας ότι εκεί θα βρεθούν τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα επιτρέψουν στην Τουρκία να έχει μειωμένες τιμές φυσικού αερίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ που θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα. Θα γίνει δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έχει επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Σήμερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ βρίσκεται στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα