ΑΘΗΝΑ
23:11
|
27.04.2024
Το παλαιότερο κοσμοδρόμιο στον κόσμο, που βρίσκεται στο Καζακστάν, έκλεισε σήμερα 68 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Γενέθλια» έχει σήμερα το αρχαιότερο κοσμοδρόμιο στον κόσμο. Πρόκειται για το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 2 Ιουνίου 1955 και έκτοτε παραμένει διαρκώς σε λειτουργία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αλλά και το παλαιότερο διαστημικό κέντρο στον κόσμο και από εκεί έχουν εκτοξευτεί πάνω από 3.000 διαστημόπλοια και έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από 160 κοσμοναύτες στα 68 χρόνια λειτουργίας του.

Ο Σεργκέι Κορολιόφ, που ήταν ο βασικός σχεδιαστής των σοβιετικών πυραύλων R7 επέλεξε την περιοχή μεταξύ άλλων διότι το ραδιοσύστημα ελέγχου των πυραύλων απαιτούσε έναν επίγειο σταθμό αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τις εξέδρες εκτόξευσής τους.

Η δαπάνη της κατασκευής των εγκαταστάσεων διαστημικών πτήσεων και τα αρκετά χιλιόμετρα των νέων δρόμων και γραμμών τραίνων έκανε το Μπαϊκονούρ ένα από τα πιο ακριβά εγχειρήματα στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης. Μια πόλη χτίστηκε κοντά στο διαστημικό κέντρο για να παρέχει κατοικία, εκπαίδευση και υποδομή υποστήριξης για τους εργαζομένους. Εγκαινιάστηκε το 1966 και ονομάστηκε Λένινσκ.

Πολλές ιστορικές πτήσεις αναχώρησαν από το Μπαϊκονούρ, όπως ο πρώτος λειτουργικός διηπειρωτικός πύραυλος, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος Σπούτνικ 1 (4 Οκτωβρίου 1957), η πρώτη επανδρωμένη τροχιακή πτήση από τον Γιούρι Γκαγκάριν (12 Απριλίου 1961), η πτήση της πρώτης γυναίκας στο διάστημα, της Βαλεντίνα Τερέσκοβα (1963).  

Μετά την κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ, το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα συνέχισε να λειτουργεί στο Μπαϊκονούρ υπό την αιγίδα της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

Το Συμβούλιο Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 8 Ιουνίου 2005 επέκτεινε την εκμίσθωση του κοσμοδρομίου ως το 2050.

Την ιστορική επέτειο από την έναρξη λειτουργίας του πρώτου κοσμοδρομίου στον κόσμο χαιρέτισε με ανακοίνωσή της και η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα καταλήγοντας ως εξής:

Χρόνια πολλά, Μπαϊκονούρ, σου ευχόμαστε πολλές επιτυχημένες απογειώσεις στο διάστημα!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα