ΑΘΗΝΑ
11:03
|
15.11.2024
Χιλιάδες Δρούζοι αντιδρούν στο σχέδιο κατασκευής μεγάλου αιολικού πάρκου με 31 τουρμπίνες, σε περιοχή γεμάτη περιβόλια και καταπράσινους λόφους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον ξεσηκωμό χιλιάδων Δρούζων των κατεχόμενων (από το 1967 από το Ισραήλ) συριακών Υψιπέδων του Γκολάν προκάλεσαν σήμερα για δεύτερη μέρα τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε περιοχή της πόλης Μασ’άντε με αποτέλεσμα σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών που προκάλεσαν το σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων Δρούζων και 12 αστυνομικών.

Druze face off against police during a protest against the construction of a new wind farm near the Druze village of Majdal Shams, in the Golan Heights, June 21, 2023. (Israel Police)

Ο δήμαρχος της παρακείμενης πόλης των Δρούζων, Νταλιγιάτ αλ Καρμέλ, Ραφίκ Χαλάμπι, προειδοποίησε με «ιντιφάντα» (ξεσηκωμό) των τοπικών κοινοτήτων εάν οι ισραηλινές αρχές και η ισραηλινή εταιρία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Energix, δεν σταματήσουν τις προσπάθειες εγκατάστασης ανεμογεννητριών που αλλοιώνουν το χαρακτήρα και διαταράσσουν την ηρεμία της πατρογονικής περιοχής.

Ωστόσο, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές με πρώτο τον ακροδεξιό υπουργό Οικονομίας, Μπετσαλέλ Σμότριτς, που είναι αρμόδιος για το ζήτημα, παραμένουν ανένδοτες επιμένοντας πως η χώρα είναι προσηλωμένη στο στόχο για παραγωγή «πράσινης ενέργειας» και πως το έργο θα ωφελήσει και την τοπική κοινωνία παρά τις αντιδράσεις. Ο Σμότριτς παραδέχθηκε πως οι κάτοικοι των περιοχών όπου θα γίνει το τεράστιο πάρκο δεν είχαν ενημερωθεί ούτε επαρκώς, ούτε εγκαίρως, διαβεβαιώνοντας πως αυτό το λάθος θα διορθωθεί το προσεχές διάστημα.

Members of the Druze community carry a demonstrator injured during protests and riots in their village of Majdal Shams in the Golan Heights on June 21, 2023. (Photo by Jalaa MAREY / AFP)

Το σχέδιο κατασκευής του αιολικού πάρκου αφορά περιοχή Δρούζων που  ενοικιάστηκε με τη μέθοδο λήζινγκ από την εταιρία  Energix με συμφωνίες που προέβλεπαν παχυλά μισθώματα. Το σχέδιο χρειάζεται προς το παρόν την τελική έγκριση της κυβέρνησης προτού στηθούν και οι 31 αεροτουρμπίνες, κάθε μία εκ των οποίων θα απέχει από τις άλλες 200 μέτρα σε περιοχή που είναι γεμάτη περιβόλια με μηλιές, αμυγδαλιές και καταπράσινους λόφους.

Οι κάτοικοι της περιοχής, ακόμη και αυτοί που ενοικίασαν τη γη τους στην εταιρία, διαμαρτύρονται λέγοντας πως θα διαταράξει την ηρεμία και το κάλλος της περιοχής και θα ενισχύσει το καθεστώς κατοχής που επιβάλλουν οι ισραηλινές αρχές από το 1967. Επιμένουν δε πως δεν είναι κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αρκεί να μην είναι σε περιοχές διακεκριμένης φυσικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας.

Israeli police forces deploy to disperse protests and riots by members of the Druze community near the village of Majdal Shams in the Golan Heights, on June 20, 2023. (Photo by JALAA MAREY / AFP)

Οι μονοθεϊστές Δρούζοι αποτελούν ιδιαίτερη εθνότητα, που αριθμεί περίπου τα 1.000.000 πληθυσμό και κατοικεί σήμερα στην Ιορδανία, τον Λίβανο, στη Συρία και στη Γαλιλαία, και πιστεύουν σε μία θρησκεία «αμάγαλμα» διαφόρων θρησκειών, φιλοσοφιών και πεποιθήσεων από τις διδασκαλίες του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Σωκράτη, του Αιγυπτίου Αμενόφη, του Πέρση Χάμζα. Έχουν επίσης ενσωματώσει στοιχεία από τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό, το Ισλάμ, τον Ινδουισμό  και τον Βουδισμό, δίνοντας έμφαση στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου.

Τα στρατηγικής σημασίας (και λόγω γεωπολιτικής, λόγω υδάτινων αποθεμάτων,γόνιμου εδάφους και ορυκτού πλούτου) Υψίπεδα του Γκολάν είναι συριακό έδαφος που κατελήφθη από τον ισραηλινό στρατό στον Πόλεμο των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967. Σήμερα κατοικούν εκεί περίπου 26.000 Δρούζοι και άλλοι Άραβες και πάνω από 22.000 Εβραίοι έποικοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Τουρκία

«Κατοικία: από μέσο κερδοσκοπίας σε ανθρώπινο δικαίωμα» – Εκδήλωση του ΜέΡΑ25

Χίος: Δίκη για την κινητοποίηση ενάντια στη δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: 50 χρόνια Κατοχής-Τα αδιέξοδα στο Κυπριακό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα