ΑΘΗΝΑ
13:43
|
05.11.2024
Πρόσφατη έκθεση φιλανθρωπικής οργάνωσης αναφέρει ότι 11,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία δεν έχουν αρκετά χρήματα για να πάρουν ούτε τα βασικά τρόφιμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας στους επτά ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε την πείνα πέρυσι επειδή δεν είχε αρκετά χρήματα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από τη φιλανθρωπική τράπεζα τροφίμων Trussell Trust.

Ανέφερε ότι αυτό ισοδυναμεί με 11,3 εκατομμύρια ανθρώπους, υπερδιπλάσιο από τον πληθυσμό της Σκωτίας, και κατηγόρησε το δυσλειτουργικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και την κρίση του κόστους ζωής που δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης.

Η Βρετανία είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά οι πολίτες της υφίστανται πιέσεις για περισσότερο από ένα χρόνο από τον υψηλό πληθωρισμό που ξεπέρασε την αύξηση των αμοιβών για σχεδόν όλους τους εργαζόμενους.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στη μέση της μεγαλύτερης διετίας συμπίεσης του βιοτικού επιπέδου από τότε που ξεκίνησαν συγκρίσιμα αρχεία τη δεκαετία του 1950.

Το δίκτυο των 1.300 κέντρων τραπεζών τροφίμων του Trussell Trust σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε τον αιρθμό ρεκόρ των 3 εκατομμυρίων δεμάτων τροφίμων το έτος έως τον Μάρτιο, αυξημένα κατά 37% και υπερδιπλάσια από το ποσό που παρείχε πριν από πέντε χρόνια.

«Αυτή η σταθερή ανοδική τροχιά αποκαλύπτει ότι οι αδυναμίες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι αυτές που οδηγούν τις ανάγκες των τραπεζών τροφίμων και όχι μόνο η πανδημία ή η κρίση κόστους ζωής», ανέφερε.

Η φιλανθρωπική οργάνωση είπε ότι το 7% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου δέχθηκε φιλανθρωπική υποστήριξη για τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών τροφίμων, ωστόσο το 71% των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την πείνα δεν είχαν ακόμη πρόσβαση σε καμία μορφή φιλανθρωπικής υποστήριξης τροφίμων.

Σημείωσε επίσης ότι ένας στους πέντε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να απευθυνθούν σε τράπεζες τροφίμων στο δίκτυό του είναι σε εργαζόμενο νοικοκυριό και κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να διασφαλίσει ότι το σύστημα παροχών καλύπτει το βασικό κόστος ζωής.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται, γι’ αυτό και παρέχουμε οικονομική υποστήριξη που αξίζει κατά μέσο όρο 3.300 λίρες ανά νοικοκυριό», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων σε απάντηση στην έκθεση.

Η κυβέρνηση αύξησε επίσης τα επιδόματα και τις κρατικές συντάξεις ανάλογα με τον πληθωρισμό, αύξησε τον κατώτατο μισθό και στήριξε τις οικογένειες με τρόφιμα, ενέργεια και άλλα απαραίτητα έξοδα, είπε ο εκπρόσωπος.

Η βασική οικονομική δέσμευση του Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να μειώσει κατά το ήμισυ τον συνολικό πληθωρισμό το 2023 πριν από πιθανές εκλογές του 2024 υπονομεύτηκε από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό των τροφίμων, ξεπερνώντας τον ευρύτερο ρυθμό πληθωρισμού σε ολόκληρη την οικονομία και προσθέτοντας πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που ήδη επιβαρύνονται από υψηλότερους φόρους και επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων και των ποτών ήταν 18,3% τον Μάιο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία και 14,6% τον Ιούνιο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του κλάδου.

Την Τρίτη, βρετανικά στελέχη σούπερ μάρκετ απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι κερδοσκοπούσαν σε βάρος των καταναλωτών λόγω της κρίσης κόστους ζωής.

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων συνέβαλαν στη μεγαλύτερη πίεση στο βιοτικό επίπεδο στη Βρετανία από τότε που άρχισαν τα αρχεία στη δεκαετία του 1950, και προκάλεσαν ερωτήματα σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος. Συνδικάτα και πολιτικοί κατηγόρησαν τα σούπερ μάρκετ για «πληθωρισμό», λέγοντας ότι άργησαν πολύ να μεταφέρουν χαμηλότερες τιμές παραγωγού στους καταναλωτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αγαπητές φεμινίστριες: Είστε ρατσίστριες

Michelin: 1.254 εργαζόμενοι στον δρόμο καθώς κλείνουν δύο εργοστάσια

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η μητέρα των μαχών (upd)

Εκλογές ΗΠΑ: Επιχειρήσεις και κυβερνητικά κτίρια οχυρώνονται υπό τον φόβο ταραχών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα