Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατέληξε σε συμφωνία διάσωσης με το Πακιστάν για δάνειο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, μια απόφαση που περίμενε καιρό το πάμφτωχο έθνος της Νότιας Ασίας που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.
Η συμφωνία, η οποία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, έρχεται μετά από οκτώ μήνες καθυστέρηση.
Το Πακιστάν αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική του κρίση από την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία, το 1947. Για να βοηθήσει στη διασφάλιση της συμφωνίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο επίπεδο ρεκόρ του 22% τη Δευτέρα.
Η συμφωνία θα επιτρέψει στο Πακιστάν να επιτύχει οικονομική σταθερότητα και θα θέσει τη χώρα «στο δρόμο της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, αν θέλει ο Θεός», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ.
Το Πακιστάν θα λάβει επίσημα έγγραφα για τη συμφωνία αργότερα την Παρασκευή από το ΔΝΤ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ισχάκ Νταρ, τα οποία είπε ότι «θα υπογράψει, θα σφραγίσει και θα επιστρέψει μέχρι το βράδυ».
Τα ομόλογα κρατικού δολαρίου του Πακιστάν διαπραγματεύονταν υψηλότερα μετά την ανακοίνωση, με την έκδοση του 2024 να απολαμβάνει τα μεγαλύτερα κέρδη, άνω των 8 σεντς σε λίγο πάνω από τα 70 σεντς στο δολάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb.
Τα κέρδη ήταν πιο έντονα στα ομόλογα μικρότερης ημερομηνίας, αντανακλώντας τον παρατεταμένο σκεπτικισμό σχετικά με τις πιο μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές για τη χώρα.
Κλειστές παρέμειναν την Παρασκευή οι εγχώριες αγορές μετοχών και συναλλάγματος της χώρας λόγω των εορτών του Ιντ.
Με τον υψηλό πληθωρισμό και τα συναλλαγματικά αποθέματα μόλις επαρκούν για να καλύψουν έναν μήνα ελεγχόμενων εισαγωγών, οι αναλυτές λένε ότι η οικονομική κρίση του Πακιστάν θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε χρεοκοπία αν δεν υπήρχε συμφωνία με το ΔΝΤ.
Η χρηματοδότηση των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατανεμημένη σε εννέα μήνες, είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη. Η χώρα περίμενε την αποδέσμευση των υπολοίπων 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ένα πακέτο διάσωσης 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συμφωνήθηκε το 2019, το οποίο λήγει την Παρασκευή.
Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ θα ξεκλειδώσει επίσης άλλες διμερείς και πολυμερείς εξωτερικές χρηματοδότηση και μετατροπές χρέους, ιδιαίτερα από φιλικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν ήδη υποσχεθεί περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Αυτό θα στηρίξει τις βραχυπρόθεσμες προσπάθειες πολιτικής και θα αναπληρώσει τα ακαθάριστα αποθέματα, με στόχο να τα φέρει σε πιο άνετα επίπεδα», ανέφερε το ΔΝΤ.
Το Ισλαμαμπάντ έχει λάβει μια σειρά από μέτρα λιτότητας από τότε που μια ομάδα του ΔΝΤ έφτασε στο Πακιστάν νωρίτερα αυτό το έτος, συμπεριλαμβανομένου ενός αναθεωρημένου προϋπολογισμού 2023-24 την περασμένη εβδομάδα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του δανειστή.
Άλλες προσαρμογές που απαιτήθηκαν από το ΔΝΤ πριν από τη σύναψη της συμφωνίας περιελάμβαναν την αντιστροφή των επιδοτήσεων στους τομείς της ενέργειας και των εξαγωγών, τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, την αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 22%, μια συναλλαγματική ισοτιμία βασισμένη στην αγορά και τη διευθέτηση εξωτερικής χρηματοδότησης.
Το ΔΝΤ έβαλε επίσης το Πακιστάν να συγκεντρώσει πάνω από 385 δισεκατομμύρια ρουπίες από τη νέα φορολογία μέσω ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2022-23 και του αναθεωρημένου προϋπολογισμού για το 2023-24.
Οι οδυνηρές προσαρμογές έχουν ήδη τροφοδοτήσει τον υψηλό πληθωρισμό όλων των εποχών 38 τοις εκατό από έτος σε έτος τον Μάιο.