ΑΘΗΝΑ
01:17
|
29.09.2024
Η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε επίσης τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα για παραβίαση του εναέριου χώρου της και προειδοποιεί ότι τέτοια αεροσκάφη ενδέχεται να καταρριφθούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα απείλησε σήμερα να καταρρίψει αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη αν παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν υποβρύχιο που φέρει πυραύλους με πυρηνική γόμωση στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου.

Σε δήλωση που μεταδόθηκε από το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) τη Δευτέρα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Βόρειας Κορέας είπε ότι το σχέδιο της Ουάσιγκτον –που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής τον Απρίλιο– θα εισαγάγει στρατηγικά πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στην κορεατική χερσόνησο για πρώτη φορά από το 1981.

«Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, καθώς θα φέρει την περιφερειακή στρατιωτική ένταση σε μια πιο κρίσιμη κατάσταση και μπορεί να προκαλέσει τη χειρότερη κρίση πυρηνικής σύγκρουσης στην πράξη», είπε ο ανώνυμος εκπρόσωπος.

Το σχέδιο των ΗΠΑ είναι κραυγαλέος πυρηνικός εκβιασμός εναντίον της Βόρειας Κορέας καθώς και των χωρών της περιοχής και αποτελεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη, ανέφερε το KCNA.

«Εναπόκειται στις μελλοντικές ενέργειες των ΗΠΑ εάν θα προκύψει μια ακραία κατάσταση στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου που κανείς δεν θέλει και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρηθούν πλήρως υπεύθυνες εάν συμβεί οποιαδήποτε απροσδόκητη κατάσταση», ανέφερε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Γιουν Σουκ-γιόλ, συμφώνησαν στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο ότι ένα υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ θα επισκεφθεί τη Νότια Κορέα, αν και δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα για μια τέτοια επίσκεψη.

Η επίσκεψη είναι μέρος μιας προσπάθειας να ενισχυθεί η ανάπτυξη στρατηγικών μέσων των ΗΠΑ για να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στο επιταχυνόμενο πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο πυραύλων κρουζ έφτασε στο λιμάνι του Μπουσάν στη Νότια Κορέα τον περασμένο μήνα, ενώ τον Ιούνιο, ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52 των ΗΠΑ συμμετείχε σε αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα σε επίδειξη δύναμης μετά την αποτυχημένη εκτόξευση της Βόρειας Κορέας ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου.

Η Πιονγκγιάνγκ είπε ότι η κίνηση των ΗΠΑ να πλεύσουν πυρηνικά υποβρύχια έχει δημιουργήσει μια «πολύ επικίνδυνη κατάσταση που μας καθιστά αδύνατο να μην αποδεχθούμε ρεαλιστικά το χειρότερο σενάριο μιας πυρηνικής αντιπαράθεσης».

Υποστήριξε επίσης ότι αμερικανικά αναγνωριστικά αεροπλάνα παραβίασαν πρόσφατα τον εναέριο χώρο τους κοντά στην ανατολική ακτή, προειδοποιώντας ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα συμβεί ένα συγκλονιστικό περιστατικό κατά την κατάρριψη ενός στρατηγικού αεροπλάνου αναγνώρισης της αμερικανικής αεροπορίας πάνω από την Ανατολική Θάλασσα».

Η δήλωση ανέφερε προηγούμενα περιστατικά κατά της κατάρριψης ή αναχαίτισης αμερικανικών αεροσκαφών από τη Βόρεια Κορέα στα σύνορα με τη Νότια Κορέα και στα ανοικτά των ακτών.

Οι απειλές της Βόρειας Κορέας έρχοντα ενόσω ο Γιουν ετοιμαζόταν να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Βίλνιους της Λιθουανίας, την Τρίτη και την Τετάρτη.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής, υπογραμμίζοντας την ώθησή του να εμβαθύνει τους δεσμούς με τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα