ΑΘΗΝΑ
04:42
|
21.09.2024
Ενώ οργιάζουν οι φήμες για παζάρια με την Άγκυρα ανακοινώθηκε πως υπάρχει συμφωνία για την εκ νέου ενεργοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πράσινο φως στο μακρόχρονο αδιέξοδο της πορείας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, άναψε χθες, Δευτέρα το βράδυ στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου οι ηγέτες της Συμμαχίας βρίσκονται για την σύνοδο κορυφής που ξεκινάει σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στο κοινοβούλιο το αίτημα της Σουηδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Έχω τη χαρά να ανακοινώσω (…) ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το ενταξιακό πρωτόκολλο για τη Σουηδία στη μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατόν και να συνεργαστεί στενά με το κοινοβούλιο για να διασφαλίσει την επικύρωσή του», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον.

«Η ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί ένα ιστορικό βήμα που ωφελεί την ασφάλεια όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Μας καθιστά όλους περισσότερο ισχυρούς και πιο ασφαλείς», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Σουηδία δέχτηκε «να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την επανενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και να συμβάλει για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και την απελευθέρωση της βίζας».

Όσον αφορά την Ουγγαρία, που επίσης δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, ο γγ του ΝΑΤΟ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει το πρωτόκολλο.

«Η Σουηδία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον. «Αισθάνομαι πολύ ωραία, αυτός ήταν ο στόχος μου εδώ και πολύ καιρό και πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ καλή ανταπόκριση σήμερα και κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα» τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι μια καλή ημέρα για τη Σουηδία», πρόσθεσε.

Ο Κρίστερσον είπε ότι δεσμεύτηκε να εκπληρώσει όλα τα μέρη του τριμερούς μνημονίου με την Τουρκία και τη Φινλανδία. «Δεν δώσαμε καμία άλλη δέσμευση πέραν αυτών που περιγράφονται στην τριμερή συμφωνία και στη νέα διμερή συμφωνία ασφαλείας», υπογράμμισε.

Ικανοποίηση Μπάιντεν

Την απόφαση Ερντογάν χαιρέτισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνοντας έτοιμος να εργαστεί με τον Τούρκο πρόεδρο για την προαγωγή της άμυνας και της αποτροπής στην ευρωατλαντική περιοχή, προσθέτοντας ότι «ανυπομονεί» να υποδεχτεί τη Σουηδία ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Λιθουανία όπου βρίσκονται και οι δύο για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Από το Βερολίνο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι «άνοιξε επιτέλους ο δρόμος» για την επικύρωση του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Ερντογάν και Μισέλ συμφώνησαν να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε.

Σε μια παράλληλη κίνηση, την ώρα που οργίαζαν οι φήμες για παζάρια της Ε.Ε. με την Άγκυρα προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της στο μέτωπο της Σουηδίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε πως υπάρχει συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκ νέου ενεργοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε.

Μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες στο Βίλνιους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ ο Σαρλ Μισέλ έγραψε στο Twitter: «Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Κλιμακώνεται η ένταση στον Λίβανο: Δεκάδες θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξε το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα