ΑΘΗΝΑ
12:06
|
27.04.2024

Η Συνήγορος του Πολίτη της Βολιβίας, Νάντια Κρους, επιβεβαιώνει την έκρυθμη κατάσταση που βιώνει προεκλογικά η χώρα και την κλιμάκωση της βίας σε περιοχές που […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Συνήγορος του Πολίτη της Βολιβίας, Νάντια Κρους, επιβεβαιώνει την έκρυθμη κατάσταση που βιώνει προεκλογικά η χώρα και την κλιμάκωση της βίας σε περιοχές που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Λούις Άρσε από το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό (MAS).  Η Κρους τόνισε ότι επιχειρήσεις που υποκινούνται από την ντε φάκτο πρόεδρο, Τζανίνε Άνιες, απειλούν σε μόνιμη βάση τους ψηφοφόρους του MAS.


Σε τηλεδιάσκεψη με τη Διαμερικανική Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) η Συνήγορος του Πολίτη της Βολιβίας τόνισε ότι η αστυνομία και οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εξοπλιστεί με όπλα, σφαίρες, αέρια και εξοπλισμό με σκοπό την καταστολή διαδηλώσεων για να εκφοβίζουν την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Το στρατόπεδο της Άνιες υποστηρίζει ότι αυτά τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν μόνο εναντίον των “βίαιων αντιπάλων” του που αρνούνται να αποδεχθούν την υφιστάμενη πολιτική κατάσταση.

“Ζητούμε την ενεργή συμμετοχή των παρατηρητών της IACHR για τις όποιες βίαιες ενέργειες προκύψουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Φοβόμαστε ότι η όποια προσπάθεια καταστολής διαμαρτυριών, διαδηλώσεων ή ταραχών μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες ζωών όπως συνέβη το 2019”, υπογράμμισε η Συνήγορος του Πολίτη της Βολιβίας, Νάντια Κρους.

Αναφερόμενη στο πραξικόπημα κατά του Έβο Μαράλες το 2019 η Κρους επιβεβαίωσε ότι διαπράχθηκαν πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει διενεργηθεί κάποια σοβαρή έρευνα. Η Βολιβιανή αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τις άμεσες ή έμμεσες απειλές που δέχονται καθημερινά οι δημοσιογράφοι στη χώρα.  

 Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βολιβία έχει ήδη καταγράψει 41 βίαιες επιθέσεις και έχει ζητήσει από τη ντε φάκτο κυβέρνηση να διεξάγει έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών στη Βολιβία διεξάγεται στις 18 Οκτωβρίου. Η τελευταία δημοσκόπηση έδειχνε πιθανή νίκη του MAS από τον πρώτο γύρο και οδήγησε την Άνιες, να παραιτηθεί από υποψήφια με την ελπίδα να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα στον κεντροδεξιό υποψήφιο, Κάρλος Μέσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα