ΑΘΗΝΑ
03:56
|
10.06.2026
Δεκάδες άδειες για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Η οικολογία, εν προκειμένω, πήγε περίπατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μαύρο άσπρο ή μάλλον «πράσινο» έκανε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ στην προσπάθειά του να εξηγήσει γιατί δίνει πάνω από 100 νέες άδειες για έρευνες σε νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα.

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του επικαλέστηκε σχεδόν τα πάντα καθώς ισχυρίστηκε εν ολίγοις πως οι νέες άδειες θα στηρίξουν την εγχώρια προσφορά, θα μειώσουν την εξάρτηση από «εχθρικά κράτη», θα αυξήσουν τις θέσεις απασχόλησης στον τομέα και θα μειώσουν… «το αποτύπωμα άνθρακα» σε σύγκριση με την εναλλακτική επιλογή της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Πρόσθεσε επίσης πως η απόφαση έκδοσης νέων 100 αδειών για γεωτρήσεις στη Βόρεια Θάλασσα είναι περίπου… «οικολογική» γιατί είναι συμβατή με τους κυβερνητικούς περιβαλλοντικούς στόχους για σημαντική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου ως το 2050.

Χάρτης του BBC χρωματίζει με κίτρινο τις νέες περιοχές στις οποίες δίνεται άδεια για γεωτρήσεις

Με την ίδια «σοφιστική» λογική, ο Σούνακ παρουσίασε ως περίπου «πράσινα» και τα σχέδια για την ανέγερση δύο νέων συγκροτημάτων «δέσμευσης» και αποθήκευσης άνθρακα σε Σκωτία και Βόρεια Αγγλία, αν και είναι πολύ αμφίβολο εάν θα ευδοκιμήσει καθώς το πολύ εντός του 2024 αναμένουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο εκλογές τις οποίες είναι σχεδόν βέβαιο πως θα χάσουν οι κυβερνώντες Συντηρητικοί λόγω της μεγάλης απόστασης που τους χωρίζει δημοσκοπικά τα τελευταία χρόνια από τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλβανία: Ο Ράμα χλευάζει με AI βίντεο τους influencer που αντιδρούν στο σχέδιο Κούσνερ

Το Ισραήλ εμποδίζει το ταξίδι 17.000 ασθενών από τη Γάζα για θεραπεία

Βουλή: Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής το ν/σ. «Εφαρμογή Συμφώνου για Μετανάστευση και Άσυλο»

Ο Τραμπ λέει ότι το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό ελικόπτερο πάνω από το Ορμούζ, υπόσχεται να απαντήσει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα