ΑΘΗΝΑ
18:07
|
19.09.2024
Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη έχουν κατακλύσει όχι μόνο τα νότια σύνορα των ΗΠΑ αλλά και το κέντρο της Νέας Υόρκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το γύρο του κόσμου κάνουν εδώ και λίγες μέρες οι δραματικές εικόνες πολλών δεκάδων παράτυπων μεταναστών που έχουν κατακλύσει το ξενοδοχείο Ρούζβελτ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης αναδεικνύοντας τον αγώνα τους για επιβίωση μετά από μία μακρά και βασανιστική πορεία από τα νότια σύνορα των ΗΠΑ ως το κέντρο αμερικανικών μεγαλουπόλεων.

 Σε φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ αλλά και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, διακρίνει κανείς δεκάδες άτομα διαφόρων φυλετικών καταγωγών και εθνικοτήτων να είναι το ένα δίπλα στο άλλο έξω από το ξενοδοχείο σε μία προσπάθεια να κερδίσουν λίγες ώρες ύπνου.

Ωστόσο, τα πλήθη των βασανισμένων μεταναστών δεν περιορίζονται μόνο στο χώρο έξω από την είσοδο του ξενοδοχείου. Απλώνονται σε έκταση τριών τετραγώνων από το Ρούζβελτ που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο μεταναστών.

More busloads of migrants arrive at NYC's historic Roosevelt Hotel

Ορισμένοι από τους ταλαιπωρημένους μετανάστες μίλησαν σε δημοσιογράφους εξηγώντας πως αναζητούν απλά μία ελπίδα καλύτερης επιβίωσης.

Migrants sleep outside NYC's Roosevelt Hotel as shelter hits capacity

Ο Αμπντελαρχίμ Μαχαμάτ Σάλιχ από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατάφερε να φθάσει στη Νέα Υόρκη μετά από ένα βασανιστικό ταξίδι μέσω χωρών της Λατινικής Αμερικής εξηγώντας πως αν γνώριζε πριν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα δεν θα επιχειρούσε καν μία τέτοια περιπέτεια.

«Ήρθα στη Νέα Υόρκη γιατί πίστεψα πως θα έβρισκα βοήθεια. Εύχομαι να μην είχα έρθει» λέει πικρά σε μία δημοσιογράφο εφημερίδας της πόλης.

Άλλοι εξήγησαν πως το ξενοδοχείο Ρούζβελτ είναι υπερπλήρες από μετανάστες από το Σαββατοκύριακο και πως μία αμυδρή ελπίδα να φιλοξενηθούν σε κάποιο δωμάτιο για κάποιες μέρες μπορεί να έρθει «σε δύο βδομάδες ή δύο μέρες…κανείς δεν ξέρει…πρέπει απλά να περιμένεις».

Ένας άλλος μετανάστης εξηγεί πως αρκετοί που έχουν βρει κατάλυμα στο πεζοδρόμιο έξω από το ξενοδοχείο βρίσκονται εκεί γιατί έχουν ήδη εξασφαλίσει εισιτήριο. «Μας το έδωσαν και είπαν ότι θα μας φωνάξουν. Δεν το έκαναν» προσθέτει με παράπονο.

Mayor Adams opens historic Roosevelt Hotel to NYC migrants

Το γραφείο του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, που εξελέγη ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσε πως η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα και πως πολλοί Νεοϋρκέζοι θα βλέπουν για καιρό μετανάστες να κοιμούνται στο πεζοδρόμιο.

Turning Roosevelt Hotel into migrant center tells Midtown: Drop dead

«Ενώ προσφέραμε σε όλους τους ενήλικες ένα προσωρινό μέρος να περιμένουν, οι περισσότεροι κοιμήθηκαν στο πεζοδρόμιο έξω. Με ειλικρίνεια λέμε πως οι Νεοϋρκέζοι θα συνεχίσουν να βλέπουν ολοένα και πιο πολλούς εκατοντάδες μετανάστες που αναζητούν άσυλο να καταφθάνουν στην πόλη κάθε μέρα».

Στην πραγματικότητα η δημοτική αρχή της Ν. Υόρκης δε δείχνει να έχει πάρει σημαντικά μέτρα για την ανακούφιση των πάνω από 60.000 μεταναστών που έχουν κατακλύσει την πόλη μέσα σε μερικές βδομάδες ή μήνες, σε μία έμμεση προσπάθεια να αποτρέψει νέες ροές ταλαιπωρημένων ανθρώπων στην πόλη.

Ο δήμαρχος Άνταμς εκτιμά πως από την άνοιξη του 2022 ως σήμερα η πόλη έχει δεχθεί 93.000 αιτούντες άσυλο με το CBS NEWS να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «για να οπτικοποιήσουμε τι σημαίνει αυτό, αρκεί ο κόσμος να γεμίσει τις θέσεις του Madison Square Garden σχεδόν πέντε φορές».

Αυτό εξηγεί γιατί άνθρωποι του δημαρχείου της Ν.Υόρκης βρέθηκαν να μοιράζουν φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες στα νότια σύνορα των ΗΠΑ λέγοντας στους μετανάστες «να διαλέξουν κάποια άλλη πόλη αντί για τη Νέα Υόρκη».

Σε αποθήκες ψυχών και σωμάτων έχουν μετατραπεί εδώ και μέρες κεντρικοί δρόμοι της Νέας Υόρκης με επίκεντρο το ξενοδοχείο Ρούζβελτ που έγινε καταφύγιο μεταναστών.

Στα φυλλάδια αυτά αναγράφονται μάλιστα τα τεράστια κόστη διαβίωσης, ενοικίων και βασικών εξόδων, σαν αποτρεπτικό παράγοντα με τη σύσταση (σε αγγλικά, αραβικά και ισπανικά) να βρουν «κάποια άλλη πόλη ενώ αποφασίζετε να μείνετε στις ΗΠΑ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Σερ Τζαμπατζής ο Κιρ Στάρμερ, λένε στη Βρετανία, μετά τα ακριβά δώρα ενόψει λιτότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα