Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη διάρκεια της νύχτας στην πρωτεύουσα της Λιβύης και σε άλλες πόλεις, εξοργισμένοι από τις αναφορές ότι η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νάιλα αλ Μανγκούς, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό της Έλι Κοέν, την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη.
Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διαδηλωτές να διαδηλώνουν μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών στην Τρίπολη το βράδυ της Κυριακής, ζητώντας την παραίτηση της υπουργού.
Ορισμένοι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης την παραίτηση του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, διαμαρτυρόμενοι έξω από την κατοικία του στην Τρίπολη και πυρπολώντας την, χωρίς να είναι σαφές αν ο ίδιος βρίσκονταν μέσα.
Κάτω από την πίεση των διαδηλωτών, ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης έθεσε σε διαθεσιμότητα την υπουργό Εξωτερικών. Η κυρία Μανγκούς «τίθεται προσωρινά σε διαθεσιμότητα» και θα διενεργηθεί «διοικητική έρευνα» σε βάρος της από επιτροπή με προεδρεύουσα την υπουργό Δικαιοσύνης, αποφάσισε χθες βράδυ η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι τα καθήκοντά της θα ασκεί προσωρινά ο υπουργός Νεολαίας της χώρας.
Η πολιτική διαμάχη ξέσπασε όταν το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν ένα τετ α τετ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που διοργάνωσε, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα δύο νομοθετικά όργανα, το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας με έδρα την Τρίπολη και η Βουλή των Αντιπροσώπων (HoR) με έδρα το Τομπρούκ, καταδίκασαν τη συνάντηση και ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση για να συζητηθεί το θέμα με την Βουλή των Αντιπροσώπων να κάνει λόγο για «έγκλημα που διαπράχθηκε κατά του λιβυκού λαού».
«Μίλησα με την υπουργό Εξωτερικών για τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της σχέσης των δύο χωρών», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν, προσθέτοντας ότι ήταν η πρώτη τέτοια διπλωματική πρωτοβουλία μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Κοέν είπε ότι συζήτησε με τη Λίβυα ομόλογό του «τη σημασία της διατήρησης της κληρονομιάς των Εβραίων της Λιβύης, η οποία περιλαμβάνει την ανακαίνιση συναγωγών και εβραϊκών νεκροταφείων στη χώρα» και ότι «το μέγεθος και η στρατηγική θέση της Λιβύης προσφέρουν μια τεράστια ευκαιρία για το κράτος του Ισραήλ».
Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης είπε ότι η Νάιλα αλ Μανγκούς αρνήθηκε να συναντηθεί με οποιοδήποτε αξιωματούχο που εκπροσωπούσε το Ισραήλ. «Αυτό που συνέβη στη Ρώμη ήταν μια τυχαία και ανεπίσημη συνάντηση, η οποία δεν περιελάμβανε καμία συζήτηση, συμφωνία ή διαβούλευση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να «παρουσιάσει αυτό το περιστατικό» ως «συνάντηση ή συνομιλίες».
Το υπουργείο υπογράμμισε ότι «απορρίπτει πλήρως και κατηγορηματικά την εξομάλυνση με τον σιωνιστικό σχηματισμό» και επανέλαβε «με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τη θέση της Λιβύης σχετικά με την παλαιστινιακή υπόθεση».
Υπενθυμίζεται ότι η βορειοαφρικανική χώρα δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με έναν λιβυκό νόμο του 1957, η συναλλαγή με το Ισραήλ τιμωρείται με φυλάκιση έως και εννέα ετών.
Πορεία προς την ομαλοποίηση με μεσολάβηση της CIA;
Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής, το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης ζήτησε από την κυβέρνηση «διευκρινίσεις», σύμφωνα με το Libya Al Ahrar TV.
Το Προεδρικό Συμβούλιο, το οποίο έχει ορισμένες εκτελεστικές εξουσίες και προήλθε από την πολιτική διαδικασία που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, περιλαμβάνει τρία μέλη που εκπροσωπούν τις τρεις περιφέρειες της Λιβύης.
Το αίτημά τους ανέφερε ότι η συνάντηση «δεν αντικατοπτρίζει την εξωτερική πολιτική του λιβυκού κράτους, δεν αντιπροσωπεύει τις εθνικές σταθερές της Λιβύης και θεωρείται παραβίαση των λιβυκών νόμων που ποινικοποιούν την ομαλοποίηση με τη «σιωνιστική οντότητα»». Ζήτησε, δε, από τον επικεφψαλής της κυβέρνησης «να εφαρμόσει το νόμο εάν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση».
Σύμφωνα με το Associated Press, ανώνυμος λιβυκός κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Λιβύης και Ισραήλ συζητήθηκε για πρώτη φορά σε συνάντηση του Ντμπέιμπα με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος επισκέφθηκε τη λιβυκή πρωτεύουσα τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Μπερνς πρότεινε η κυβέρνηση του Ντμπέιμπα, η οποία αναγνωρίζεται ως η διεθνώς υποστηριζόμενη κυβέρνηση της Λιβύης, να ενταχθεί στην ομάδα των τεσσάρων αραβικών χωρών που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ το 2020.
Ο Λίβυος πρωθυπουργός φέρεται, σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές, να συμφώνησε αρχικά, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για τις αντιδράσεις των πολιτών που στην πλειοψηφία τους τρέφουν ιδιαίτερα αισθήματα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η συνάντηση μεταξύ αλ-Μανγκούς και Κοέν είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων «στα υψηλότερα επίπεδα» στη Λιβύη και διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ενώ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιάιρ Λαπίντ, επέκρινε τον Κόεν ότι δημοσιοποίησε την ευαίσθητη συνάντηση.