ΑΘΗΝΑ
08:38
|
28.04.2024
Παραλύει και το κέντρο της Αθήνας από τις διαμαρτυρίες στην πλατεία Κλαθμώνος και στα Προπύλαια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παραλύει σήμερα το Δημόσιο αλλά και το κέντρο της Αθήνας καθώς η ΑΔΕΔΥ κήρυξε εικοσιτετράωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργιακή κινητοποίηση αλλά και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για σήμερα Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κλαθμώνος, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Παράλληλα, 24ωρη απεργία για την Πέμπτη έχουν κηρύξει οι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΥΠΑ), καθώς και η ΠΟΕΔΗΝ.

Την ίδια ώρα, συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει και το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια.

Η ΑΔΕΔΥ ζητά θωράκιση της δημόσιας υγείας, με γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς και ενίσχυση της δημόσιας παιδείας. Επιπλέον, αναγκαία κρίνεται η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των μισθών των εργαζομένων. Τέλος, η ΑΔΕΔΥ ζητά την κατάργηση του νόμου που περιορίζει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, καθώς και το μπλοκάρισμα ιδιωτικοποιήσεων και πλειστηριασμών.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι πανελλαδικές ομοσπονδίες ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, καθώς και πλήθος πρωτοβάθμιων συνδικάτων και φορέων της εκπαίδευσης.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από το χτύπημα του “πρώτου κουδουνιού” της σχολικής χρονιάς, αναφέρει η ΟΛΜΕ και η κυβέρνηση “όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά με θράσος, μετακυλύει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας”.

Κοινά αιτήματα για την εκπαίδευση είναι:

  • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με μέγιστο τους 15 και με ένα μαθητή ανά θρανίο έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις όπως και στους άλλους κλειστούς χώρους. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν.4692/2020) που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22 εν μέσω πανδημίας!
  • Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία. Λέμε όχι στις 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επιπλέον εκπαιδευτικούς στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία.
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Σε κινητοποίηση κάλεσε και το Συντονιστικό Μαθητικών Καταλήψεων Αθήνας, ζητώντας την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Εικοσιτετράωρη απεργία έχει προκηρύξει και η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ )για τους εργαζομένους στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της ΟΣΥ, αλλά και στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην ανάθεση έργου της κρατικής ΟΣΥ στα ιδιωτικά ΚΤΕΛ, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας. Η ΟΣΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και μοτοπορεία προς το υπουργείο Μεταφορών στις 11 το πρωί.

“Στην κατεύθυνση αποτροπής, με κάθε νόμιμο τρόπο, της εισόδου των ιδιωτών στη Δημόσια Συγκοινωνία, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), αναλαμβάνοντας την ευθύνη και έχοντας πλήρη συνείδηση του χρέους της απέναντι στους χιλιάδες ανθρώπους της Δημόσιας Συγκοινωνίας τους οποίους εκπροσωπεί, προειδοποίησε, για 24ωρη Απεργία των εργαζόμενων στις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας και σε όλα τα Αστικά και Υπεραστικά ΚΤΕΛ της χώρας, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση όλων των προϋποθέσεων που ο νόμος ορίζει, από την Πέμπτη, 15-10-2020, ώρα 05:00 π.μ. έως την Παρασκευή, 16-10-2020 ώρα 05:00 π.μ.

Υπό την απόλυτη κάλυψη της Ομοσπονδίας,

Καλούμε

τους εργαζόμενους στις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας και τους εργαζόμενους σε όλα τα Αστικά και Υπεραστικά ΚΤΕΛ της  χώρας σε καθολική συμμετοχή στην 24ωρη Απεργία, 

    • κατά της παραχώρησης Δημόσιου Συγκοινωνιακού Έργου στους Ιδιώτες, 
    • κατά της μετατροπής του Δημόσιου αγαθού της Συγκοινωνίας σε εμπόρευμα, 
    • κατά της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στα ΚΤΕΛ», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΟΣΜΕ.”

Κανονικά κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Κανονικά θα κινούνται την Πέμπτη τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετά την αναστολή της στάση εργασίας που είχαν προαναγγείλει οι εργαζόμενοι στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό, καθώς και στο Τραμ.

Κανονικά θα γίνουν και τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Δεν θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, τα σωματεία εργαζομένων σε ΟΑΣΑ και ΟΣΥ καθώς και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.

Με εντολή της αστυνομίας, κλείνει μέσα στα επόμενα λεπτά ο σταθμός του μετρό “Πανεπιστήμιο”. Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά χωρίς, όμως, να πραγματοποιούνται στάσεις.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της Αθήνας

Με υπομονή πρέπει να οπλιστούν όσοι οδηγοί πρέπει να κινηθούν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας καθώς επικρατεί κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω των δύο προγραμματισμένων συγκεντρώσεων. Αυτή την ώρα, προβλήματα εντοπίζονται στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη Μεσογείων και στην Κατεχάκη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα